Stadsarkitektens byplaner og byggerier
I det følgende gives en gennemgang af væsentlige projekter, som over tid har været varetaget af Stadsarkitektens Kontor. Heriblandt er byplanopgaver samt byggerier af kommunale bygninger gennemført siden kontorets oprettelse i 1919. Listen er hovedsageligt opstillet med afsæt i stadsarkitektens årsberetninger samt oversigt over stadsarkitektens kommunale journalsager udarbejdet af Aarhus Stadsarkiv. I oversigten medtages ikke de enkelte stadsarkitekters private arbejder udført udenfor arbejdstiden på kontoret.
Egnsplan, dispositionsplaner og byplanvedtægter 1938-1977
Fra 1938 til 1977 pålagde gældende lovgivning, at kommunerne skulle udarbejde en overordnet egnsplan, hvis den bymæssige udvikling gik på tværs af flere kommuner. Samtidig skulle de enkelte kommuner inden for deres egne områder udarbejder dispositionsplaner som lagde rammerne for udviklingen. På detailplan kunne der udarbejdes byplanvedtægter, hvis bestemmelser blev tinglyste på de enkelte grundejeres jord inden for området. I Aarhus Kommune var der en tendens til, at der blev udarbejdet og tinglyst byplanvedtægter, hvis jorden var privatejet, og blev udarbejdet bebyggelsesplaner uden tinglysninger, hvis jorden var ejet af Aarhus Kommune selv. Plansystemet blev i 1973 og 1977 afløst af et nyt system med regionsplaner, kommuneplaner og lokalplaner. Se mere herom længer nede.
Egnsplan for Stor-Aarhus og dispositionsplaner
Udarbejdet fra 1949 og frem. Kontoret deltog i kommissionsarbejde om egnsplanen med fremlæggelse af en betænkning i 1952. Egnsplanen blev vedtaget i 1954 af Aarhus Byråd og forstadskommunernes sogneråd som grundlag for den bymæssige udvikling for alle kommunerne. Som opfølgning på egnsplanens bestemmelser udarbejdede kontoret i de følgende år flere dispositionsplaner med bestemmelser lokalt for Aarhus Kommune. Blandt andet blev der i 1962 fremlagt zoneplaner for arealanvendelse og bevaring i bykernen. Herunder var også planer for bebyggelsen i de områder i Skejby-Lisbjerg sogne, der samme år blev indlemmet i Aarhus Kommune. I 1962 blev der desuden nedsat en kommission fælles for alle kommuner på Aarhusegnen med henblik på at udarbejde fælles dispositionsplanlægning for hele egnsplanområdet. En del af arbejdet blev overdraget til arkitektfirmaet Hans H. Skaarup, Sven Allan Jensen og M. Jespersen. Efter kommunalreformen i 1970 fortsatte dispositionsplanarbejdet. Bl.a. blev ”Skitse til dispositionsplan for den nordøstlige retning” udarbejdet i 1974 med bestemmelser for byudviklingen i Lystrup, Elsted, Hjortshøj, Skødstrup og Løgten. Derudover blev der 1973 lavet skitser til dispositionsplanlægning for omfattende byudvikling i området ved Elev, Lisbjerg, Skejby, Terp, Ølsted og Vejlby Vest. Dertil kom Hasselager, Malling, Mårslet og Trige.
Byplanvedtægter
Byplanvedtægt nr. 1, 1957. Kontoret udarbejdede kommunens allerførste byplanvedtægt, Partiel Byplan nr. 1, for byggeri af rækkehuse på Bildbjergvej i området ved hjørnet af Paludan-Müllers Vej og den nuværende Hasle Ringvej. Sammenlignet med andre kommuner begyndte Aarhus Kommune først sent at udarbejde byplanvedtægter. Det skyldtes, at Aarhus Kommune før kommunesammenlægningen i 1970 ejede størstedelen af kommunens ubebyggede grunde og derfor ved bebyggelse selv kunne fastlægge vilkårene for nybyggeri uden tinglyste byplanvedtægter. Efter 1957 igangsattes dog et arbejde med adskillige byplanvedtægter.
Regionsplan, kommuneplan og lokalplaner fra 1973/1977
Fra 1969 til 1977 skete der en omfattende reform af planlovssystemet, der bl.a. førte til en større grad af borgerinddragelse og nye krav til planmaterialets udformning og beskrivelser, der skulle kunne forstås af almindelige borgere uden faglig indsigt. Reformen betød også, at de nyoprettede amtskommuner fra 1973 fik til opgave at udarbejder regionsplaner, der fastlagede den planmæssige udvikling på tværs af kommunegrænserne. De enkelte kommuner bidrog med forslag til regionsplanarbejdet. Derudover fik kommunerne fra 1977 til opgave at udarbejde kommuneplaner, der ligesom de hidtidige dispositionsplaner fastlagde de overordnede rammer for udviklingen inden for kommunen. På detailplan blev byplanvedtægterne erstattet af lokalplaner.
Regionsplanlægning
Oplæg 1973. I henhold til den nye lovgivning udarbejdede kontoret sammen med stadsingeniøren oplæg til regionsplan, som byrådet videresendte til Aarhus Amt.
Kommuneplan
Kommuneplanarbejdet blev igangsat i slutningen af 1970’erne. Stadsarkitektens Kontor bidrog bl.a. i 1978 med revidering af dispositionsplanerne for Spørring, Hårup, Hjortshøj, Hasselager, Ormslev-Kolt, Mårslet, Beder-Malling og Solbjerg med henblik på at skabe grundlag for en fremtidig kommuneplan. En samlet kommuneplan for hele Aarhus Kommune blev dog først vedtaget af byrådet i 1984.
Lokalplaner
Aarhus Kommunes første lokalplan, nr. 1, blev udarbejdet i 1977 og lagde rammerne for bebyggelsen af de sanerede arealer ved Østre Møllesti. Se Møllestien under sanering og byfornyelse. Allerede i 1978 var Stadsarkitektens Kontor i gang med at udarbejde et omfattende antal lokalplaner for andre områder af byen, og 12 planer var allerede dette år vedtaget af byrådet.
Bebyggelsesplaner
Dalgas Avenue
Seminarium og kollegier 1959-62. Kontoret udarbejdede i 1959 bebyggelsesplaner for et område til Marselisborg Seminarium, Teknisk Kollegium og Otto Mønsted Kollegium på Dalgas Avenue 8-12. Se mere om seminariet under skoler og undervisningsinstitutioner.
Frydenlund
Bebyggelsesplan for Frydenlund, 1961. Konteret udarbejdede en bebyggelsesplan for byggeri af boligblokke på Frydenlunds Allé og det omkringliggende område. Blokkene blev siden opført efter tegninger af arkitekt Mogens Klinge i årene 1967-71.
Herredsvang og Kalenderkvarteret
Bebyggelsesplan 1968. Kontoret udarbejdede en bebyggelsesplan for området ved Herredsvej kaldet ”Aarhus Vest” med boligblokke i Herredsvang og parcelhuse i Kalenderkvarteret, hvor vejnavne blev opkaldt efter de enkelte måneder. Bydelen blev opført i løbet af 1970’erne.
Langenæs
Bebyggelsesplan 1952-56. Som opfølgning på arkitektkonkurrence vundet af civilingeniør V. Malling og arkitekt P. E. Skriver i 1952 udarbejdede kontoret en bebyggelsesplan for Langenæs med boliger, herunder kollektivhuse, butikker og biograf. Detailprojekt for områdets børneinstitution er omtalt under daginstitutioner.
Marselis Boulevard
Bebyggelsesplan 1955-56. Udarbejdelse af en bebyggelsesplan, som gav mulighed for byggeri af højhuse langs Marselis Boulevard. Først opført i 1966 efter tegninger af Friis og Moltke.
Stjernepladsen
Bebyggelsesplaner 1949-1959. Kontoret udarbejdede bebyggelsesplaner for boligbyggeri på kommunalt ejede grunde øst for Stjernepladsen nord og syd for Funch Thomsens Gade i 1949 og 1958/59.
Vestervang
Bebyggelsesplan 1962. Udarbejdelse af bebyggelsesplan for boligblokke i 5-7 etager og tilhørende butikscenter i Vestervang. Med afsæt i bebyggelsesplanen vedtog byrådet at udskrive en arkitektkonkurrence for bebyggelsens arkitektoniske udformning. Arkitektkonkurrencen blev i 1963 vundet af Friis og Moltke sammen med Niels Noach.
Vorrevangen
Bebyggelsesplan 1953. Udarbejdelse af bebyggelsesplan for Vorrevangen med boliger, skole og butikstorv. Planen indeholdt oprindeligt et forslag om et 13 etagers bolighøjhus, hvis etagehøjde dog blev reduceret. Detailprojekter for områdets skole og vuggestue er omtalt under skoler og undervisningsinstitutioner.