Vorrevangen

Fra AarhusWiki


Vorrevangen er et bykvarter med navn efter Vorrevangsgården der igen havde navn efter bymarksjorden Vorregårdsvangen. Afgrænses af Randersvej, Nydamsvej og Vejlby Ringvej.

Stadsarkitektens Kontor udarbejde i 1953 en bebyggelsesplan for Vorrevangen med boliger, skole og butikstorv. Planen indeholdt oprindeligt et forslag om et 13 etagers bolighøjhus, hvis etagehøjde dog blev reduceret.

Området er udbygget i 1960'erne med både lavt, mellemhøjt og højt etagebyggeri. Der er skole og indkøbsmuligheder i området.

Vorrevangen er opført i 1953 af Andels Boligforeningen Annex, projekteret af 6 yngre arkitekter i forbindelse med en lokal arkitektkonkurrence. Planen for bebyggelse er udafarbejdet af Stadsarkitektens Kontor.

Bebyggelsen omfatter 80 énfamiliehuse af 6 forskellige typer i 1 og 1,5 etage.

Om lejlighederne: 2 værelse med 2 kamre eller 2 værelser med 3 kamre på cirka 100 kvadratmeter brutto. Hvert hus blev fra opførelsen bygget med 500-600 kvadratmeter have.

67 af husene bliver opvarmet ved hjælp af det såkaldte "Caloritfere" (varmluftskamin), mens 13 af husene har centralvarme og varmt vand. Husene har ingen maskinvaskeri tilknyttet, og dog er hvert hus udstyret med et vaskerum i enten kælder eller udhus.

Tiltænkt de mindst bemidlede børnefamilier

Fra opførelsen har huslejen ligget på 1.296 kr. per år, det vil sige 13 kr. per kvadratareal. Beboerne har været ansvarlige for vedligeholdelse af deres huse. Husene har ligeledes været tiltænkt de børnefamilier med færrest økonomiske midler, hvor alle får tilskud til husleje. Dermed blev huslejen nedbragt til 991 kr. om måneden for familier med 2 børn, og 150 kr. for familier med 7 børn eller flere.

Anskaffelsessummen har fra opførelsen ligget på ialt 4.312.000 kr., det vil sige omkring 53000 kr. per hus.


AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=Vorrevangen

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Annelise Ledet og overført fra Århus Leksikon