Havnegade 8

Fra AarhusWiki
Havnegade 8
Havnegade 8.
Foto: Joseph Ludvig Kjær, 1901.
KFKs ekspeditionslokale i Havnegade 8. Ca. 1910.
Foto: KFK
Blueprints for Havnegade 8. 1896.
Scan: Aarhus Kommunes Byggesagsarkiv

Havnegade 8 er en adresse på Havnegade ved den gamle havnefront i det centrale Aarhus. Havnegade 8 og Skolegade 19 er forbundet, og deler matrikelnummer (845a). I 1896-97 blev Korn- og Foderstof Kompagniets kontorbygning opført på adressen. Arkitekten bag den to etager høje kontorbygning var R. Frimodt Clausen.

Fra oprettelsen af kontoret i 1896 var der en arbejdsstyrke på ca. 12-16 medarbejdere. Som følge af pladsproblemer fraflyttede KFK hovedkontoret på Havnegade 8 i 1965. I stedet flyttede man sin administration til et nyt og moderne kontorhus i Viby. I stedet flyttede reklamebureauet Scan-ad Robert Rasmussen Reklamebureau A/S ind i bygningen den 1. januar 1966.

I oktober 1994 blev ejendommene på matriklen sat til salg. Et salg var dog ikke umiddelbart forestående, og Scanad fortsatte sine aktiviteter i bygningen indtil 2006, hvorefter virksomheden flyttede til Jægergårdsgade 122.

Bygningsdetaljer

Som beskrevet i registranten for indre by, Århus, 1984.

Kontorhuset er to etager højt over en kældersokkel af granitkvadre, som er afsluttet med en svær bæltegesims. Facaden omfatter seks brede vinduesfag udført i gule forblændersten, med vinduesindramninger i sandsten udformet som kvaderstik med ligeoverligger i stuen, mens de på første sal har runde buer med en høj standersten. Den kraftige konsolgesims er ligeledes udført i sandsten, hvorover ses en karnistagrende. Hovedindgangspartiet er indfattet af en søjlestilling med søjler af sort poleret granit med sandstenskapitæler. Bjælkeværket herover er prydet med triglyffer og glatte metoper, som bærer en balustradealtan som er gentaget i det tredie fag fra syd, hvor den bæres af to noget overdimensionerede volutkonsoller. Det lave tag er tækket med skifer. Vinduerne er nye og med store ruder med solfilter. Ligeledes hoveddøren er en nyere teaktræsdør med glas og to faste sidefløje.

Ved hovedindgangspartiet ses i øvrigt en loftsdekoration der forestiller guden Hermes med en baggrund af majskolber. Netop majskolber var i årene omkring opførelsen af bygningen, og dannelsen af KFK, et af tidens største emner indenfor branchen.

Se også

Litteratur og kilder

  • Den indre by Århus. Registrering af bevaringsværdige bygninger og miljøer / : Århus kommune. Magistratens 2.afdeling ; : Århus (kommune). Udvalget for bygnings- og miljøbevaring. 1984.
  • Fra købmandsgård til koncern : Korn- og Foderstof Kompagniet 1896-1996. Flemming Just, Carsten Porskrog Rasmussen og Ib Gejl.
  • Aarhus Stiftstidende. Hovedkontoret er i Viby fra mandag. 09-09-1965.
  • Aarhus Stiftstidende. Første gang i provinsen. 23-12-1965.
  • Aarhus Stiftstidende. Erhvervsejendomme tilbydes. 09-10-1994.