Mejlborg

Fra AarhusWiki
Opførelse af Mejlborg 1897

Bygningskomplekset Mejlborg blev i årerne 1896-98 opførtes efter tegninger af arkitekt Sophus Frederik Kühnel på hjørnet, hvor Mejlgade og Kystvejen mødtes. Huset var forsynet med en tårnlignende udbygning, hvorpå der var bygget et højt spir, og her var udsigt til både Kystvejen og Østbanegården.

I bygningen blev indrettet store herskabelige lejligheder, hvorfra beboerne kunne skue ud over bugten. I bygningens stuetage indrettedes i samklang med dette en mondæn restaurant, i første omgang udlejet til den bekendte restauratør Chr. Madsen.

Bygningskomplekset led en krank skæbne under den store brand i august 1899, hvor 14 bygninger brændte alene i Mejlgade. Efter branden stod kun ydermuren tilbage af det imposante Mejlborg. Bygningen rejste sig dog igen i omtrent samme skikkelse, og der blev på ny indrettet restaurant i stueetagen med skiftende ejerskab.

Etablissementet fungerede i en periode lige efter århundredeskiftet også som hotel, men oplevede aldrig den store belægning af gæster. I 1960 var Mejlborgs tid som restaurant ude, og der kom aldrig restaurant mere.

Bygningen rummer fortsat lejligheder.

Mejlborgs brand. Set fra Mejlgade 1899.
Efter branden blev Mejlborg brugt som skydetræning for de soldater der var udstationeret i byen

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Bernhardt Jensen, Som Århus morede sig, Aarhus 1966. Bestil materiale
  • Peder Jensen og N. J. Israelsen, Fra den sorte skole til middelgades port, Aarhus 1968. Bestil materiale
  • John W. Oldam, Barer, beværtninger, cafeer, hoteller og restaurationer i Århus i 1900 - tallet 1 og 2, upubliceret registrant Lokalhistorisk Samling, Århus Hovedbibliotek. Bestil materiale
  • Mogens Weinreich, Kend din by II - kendte og mindre kendte sider af Århus før og nu, Århus 2007. Bestil materiale