Riis Skov

Fra AarhusWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Dronning Margretes mindesten i 1913

Riis Skov er et skovområde beliggende tæt på Trøjborg og Risskov i det nordlige Aarhus.

Dronning Margrete den 1.

Riis Skovs udstrækning blev bestemt i 1395 af dronning Margrete den 1. ved at dronningen fastlagde afgrænsningen af bymarken. I 1913 rejste Historisk Samfund en sten for at markere at dronning Margrete den 1. Havde afgrænset skoven, på stenen står der: ”Dronning Margrete lod gøre Markskel for Aarhus By og sikrede derved Borgerne Besiddelsen af Riis Skov”.

Den nordlige del af Riis Skov blev skænket Aarhus by i 1542 af kong Christian den 3.

Riis Skov har frem til 1800-tallet leveret egetømmer til anlægningen og vedligeholdelse af Aarhus Havn. Herefter ændrede skoven brug.

Lystskov

Sangfest ved Pavillonen i Riis Skov i 1890

I 1800-tallet begyndte Riis Skov at blive brugt som en lystskov for Aarhus borgere. I skoven lå der flere spisesteder så som Pavillonen, Salonen og et traktørsted på Ferdinandspladsen. Traktørstedet blev senere tilholdssted for Aarhus Borgerlige Skydeselskab, som stadig holder til i bygningen.

Ramsløg

Hvis man går i Riis Skov en forårsdag ville man kunne lugte den skarpe duft af ramsløg. Ramsløgene dækker store dele af skovbunden. Ramsløg har været i Danmark siden bondestenalderen, men der har tidligere været en myte om at det skulle være de spanske soldater, der i 1808 holdt til i Aarhus der havde plantet ramsløgene.

Meteoritten i Riis Skov

Mindestenen for meteoritnedslaget i Riis Skov fra 1966

Riis Skov blev i 1951 ramt af en meteorit på størrelse med en barnehånd. Meteoritten findes i dag på Geologisk Museum i København. I Riis Skov findes der en mindesten over hvor meteoritten landede. Stenen findes ikke langt for mindestenen over dronning Margrete.

Brug af skoven i dag

Riis Skov er i dag ofte brugt af motionister, da skoven har et stort afmærket net af motionsstier. Skoven bliver også brugt at børnefamilier med flere legepladser og åbne områder.

I skoven ligger stadig lyststedet Salonen som senere blev til Sjette Frederiks Kro. Det er også muligt at få fra skoven til Den Permanente Søbadeanstalt som ligger ned mod havet.

Kilde

*mindemærket til Dronning Margrete den 1. i Riis Skov 
(død link juli 2018) *http://www.milhist.dk/andre/spanien/spanien.htm
(død link juli 2018)