Teatre i Aarhus

Fra AarhusWiki
Scenefortæppe malet af Carl Lund til Aarhus Teaters store sal. Fotograf Carl Lund (1855-1940), 1900, Aarhus Teater.

Teater og scenekunst har haft en stor betydning for kulturen og borgerne i Aarhus, siden det først kom til byen.

I 2022 markeres 300-års jubilæet for dansk teater- og scenekunst, og selvom Aarhus i århundreder var en mindre købstad uden de samme muligheder, som der fandtes i København, har byen alligevel en lang og rig teaterhistorie.

Teatrets historie i Aarhus

Amatørskuespil samt levende musik og sang har antageligt altid eksisteret i Aarhus i form af lokale og private opførelser, indslag i gadebilledet, underholdning på beværtninger etc. De mere avancerede kunstarter og professionelle kunstudøvere fandtes indtil 1800-tallet dog kun i tilknytning til samfundets allerøverste kredse, hovedsagelig omkring kongens hof.

I 1700-tallet fremvoksede der et borgerligt selskabsliv i Aarhus, og den sceniske dramatik blev et led i dette selskabsliv. Oprindeligt blev skuespillene opført af deltagerne selv, men i 1800-tallet skete der en professionalisering og kommercialisering, hvor faste spillesteder drev teaterskuespil som forretning.

Selvom almindeligt godtfolk også havde adgang som publikum, var kundegrundlaget i Aarhus for lille til at oppebære en fast stab af professionelle skuespillere eller musikere, og i stedet blev skuespillerne hentet udefra til lejligheden.

I begyndelsen af 1800-tallet arrangerede Det forenede dramatiske Selskab musik og skuespil oven over Løveapoteket, hvor en hel etage blev indrettet til teater og balsal med plads til 200 mennesker. Selskabet havde mange medlemmer tilfælles med foreningen Kronprindsens Klub. De to foreninger gik sammen i 1814 og dannede Polyhymnia, som straks gik i gang med at opføre en egentlig teaterbygning i Kannikegade.

Siden da har Aarhus rummet et væld af forskellige teatre, der har en mangfoldig og spændende historie. I mange år var det den primære kilde til underholdning for høj som lav, og at teatre stadig er velbesøgte i dag vidner om, at vi – på trods af store biografsale med 3D-film og surroundsound samt streamingtjenester i hjemmet – endnu holder af den helt særlige oplevelse, det er at se en live forestilling på de skrå brædder.

Oversigtskort

Herunder kan du se et oversigtskort over både nutidige og historiske teatre samt betydningsfulde scener til opførelse af skuespil og scenekunst i Aarhus.

Zoom ind eller ud på kortet neden under for at se teatrenes og scenernes placering i en anden kortstørrelse.

Indlæser kort...

Liste over teatre og teaterscener i Aarhus

Herunder kan du se et en liste over både nutidige og historiske teatre samt betydningsfulde scener til opførelse af skuespil og scenekunst i Aarhus.

Litteratur og kilder