Rosenteatret

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Udendørs prøver på "Folk og røvere i Kardemommeby", som Rosenteatret opførte i juli 1996. Fotograf: Jens Tønnesen, 1996, Aarhus Stadsarkiv.

Rosenteatret er et teater, der har navn efter dets beliggenhed ved Rosenpassagen mellem Rosensgade og Graven i hjertet af Aarhus.

Teatret startede som en forening, der blev stiftet i 1970 under navnet ”Amatørscenen Århus”. I 1973 lavede de deres første festugerevy, som blev opført i Tonicas telt på Klostertorvet, og året efter spillede den i Jacobs Bar i Vestergade.

I 1975 flyttede foreningen ind i deres nuværende lokaler og skiftede derfor navn til Rosenteatret. Siden er adressen blevet Teatertorvet, som blev navngivet i 1980 med henvisning til netop Rosenteatret. På trods af ændringerne beholdt Rosenteatret sit navn og er stadig et amatørteater, som drives af frivillige.

At det er et ”amatør” teater skal forstås i ordets oprindelige forstand, hvor det betyder ”elsker”. En amatør er altså en, der elsker noget, og Rosenteatret slår sig på, at deres folk elsker det, de laver – og det er teater. Selvom teatret og dets frivillige ikke stræber efter det professionelle, gør de en dyd ud af at levere deres bedste, og deres overbevisning er, at det, man gør med hjertet, altid bliver godt.

På Rosenteatrets intimscene er der gennem årene blevet opført et utal af forestillinger inden for såvel dansk dramatik, sort teater, absurd teater, selvgjorte musicals, kabareter, revy- og børneforestillinger. For nylig begyndte de et samarbejde med den aarhusianske stand-up scene og holder nu klubaftener for det lidt anderledes publikum, som komikken tiltrækker.

Litteratur og kilder