Klostertorvet
Klostertorvet er en plads i Aarhus Midtby. Pladsen ligger mellem Guldsmedgade og Frue Kirkeplads.
Navnet er afledt af det nærliggende kloster, som blev bygget, hvor byens første domkirke, Sct. Nicolai, lå. Dominikanermunkene overtog stedet omkring 1240 og erstattede domkirken med et kloster og tilhørende kirke.
Opdelt i gader
Klostertorvet var oprindeligt opdelt i tre gader, da der på det nuværende torv lå en samling større og mindre huse i en trapez-formet bebyggelse.
Den vestlige gade hed Hospitalsgade. Den lå langs murene til klosteret ved Vor Frue Kirke, der havde været hospital.
Den sydlige gade hed Frue Kirkerist. Navnet kommer af, at kirkegårde i gamle dage ikke var lukkede med låger, men store jernriste skulle forhindre kvæg og svin i at gå løse omkring og trænge ind. Den fik senere navnet Frue Kirkestræde.
Den nordlige gade hed Tangen.
Frue Kirkerist og Tangen mundede således ud i dels Hospitalsgade og dels Guldsmedgade.
På hjørnet af Frue Kirkeplads og Frue Kirkerist lå fra 1836 institutionen Arveprinsesse Carolines Børneasyl, indtil den i 1919 flyttede til Hjarnøgade.
Klostertorvet frilægges
Torvet fik man først i 1937, da de sidste rester af den trekantede karrébebyggelse blev endeligt fjernet. Nedrivningen var så småt påbegyndt i starten af 1900-tallet, men tog fart i 1930’erne.
Klostertorvet blev først officielt navngivet i 1939.
Allerede i 1938 kom der et lille anlæg, hvortil man flyttede skulpturen Ismail udført af billedhugger Hans P. Pedersen-Dan, efter at den et halvt år tidligere var blevet opstillet ved Vennelysts hovedindgang. Den er efterfølgende flyttet et par gange ved senere omlægninger af torvet.
Klostertorvet på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Kilder og Litteratur
- Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018