Rosensgade

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Rosensgade set mod Mejlgade, 1957. Fotograf: Poul Pedersen.

Rosensgade ligger mellem Volden og Mejlgade tæt ved Aarhus Domkirke. Bagsiden af den tidligere Aarhus-filial af Danmarks Nationalbank førte ud til Rosensgade. Også Aarhus tidligere rådhus, der senere var politistation og nu er museet KØN, havde bagfacade mod gaden.

Udgravninger viser, at gaden blev anlagt i 1100-tallet som den nordligste gade inden for og langs med fæstningsvolden. I senmiddelalderen blev den ført længere mod øst, så den krydsede Mejlgade. Navnet Rosensgade henviser formentlig til, at der har været haver udlagt som rosengårde. I 1550 omtales seks boder som ‘Rosengaard’. Mellem Domkirken og gaden lå tidligere den katolske bispegård, hvilket gav anledning til, at den østlige del af gaden helt op i begyndelsen af 1800-tallet blev kaldt ‘Bag Bisgaard’. Det har været en driftig gade, hvor der bl.a. har været posthus, sygehus, hoteller, avisfremstilling, tekstilfabrik, rutebilstation og teater. Byens første offentlige sygehus lå i nr. 11 fra 1790 til 1829. Der var rutebilstation i baggården til nr. 28 fra 1923 til 1930. Flere ejendomme i gaden (14, 16 og 22) er blevet opført efter tegninger af byens første fastboende arkitekt, Hans Wilhelm Schrøder (1810-1888) (1810-1888).

Adresser på Rosensgade

Rosensgade på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Rosensgade

Litteratur og kilder

  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018