Pustervig

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Pustervig er en plads, som ligger i Latinerkvarteret. Pladsen ligger mellem Badstuegade og Volden umiddelbart bag Borgporten.

På grunden mellem Store Torv, Volden og Badstuegade lå frem til slutningen af 1915 en større købmandsgård, der i 1800-tallet tilhørte Marcus Gottlieb Galthen Bech og derfor fik navn efter ham. Marcus Bechs gård var af bindingsværk med forside mod Borgporten. Gårdens sidebygninger lå langs Volden og Badstuegade, hvor de rakte så langt ned ad gaderne, at gården også optog pladsen, der i dag er Pustervig Torv. Frem til sin nedrivning husede gården et stort antal, hyppigt skiftende butikker og forretninger.

Oprindelig navnet på den del af Volden, der gik fra Rosensgade til Store Torv. I 1867 blev man enig om at kalde gaden for Volden helt frem til Store Torv. Herved forsvandt navnet Pustervig for en tid.

På det nordlige hjørne af Volden og Rosensgade lå i 1600-tallet en stor gård kaldet Smedegården, fordi smedene her havde deres laugshus. På grund af brandfaren ved esserne havde man klogelig samlet erhvervet i en afgrænset bydel. Da smeden brugte kul i sin esse, blev han også kaldt en kulpuster. Det nederlandske ord for en bydel er ‘wijk’. Således kan Puster-vig forstås som smedenes bydel.

Navnet Pustervig kendes også fra Horsens, København, Göteborg og Malmö. Torvehandelen med kød blev i 1926 flyttet fra Bispetorvet til pladsen bag Borgporten, og handelen foregik her indtil begyndelsen af 1940’erne. I 1974 blev torvet mellem Badstuegade og Volden bag ved bygningskomplekset Borgporten tildelt navnet Pustervig, og derved vendte navnet tilbage til området.

På Pustervig Torv står i dag skulpturen Adam - kadmon eller Madam, som er lavet af Christian Lemmertz.

Pustervig på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Pustervig

Kilder og Litteratur

  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018