Pustervig

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Pustervig eller Pustervig Torv er en plads, som ligger i Latinerkvarteret. Pladsen ligger mellem Badstuegade og Volden umiddelbart bag Borgporten. Torvet blev skabt i 1915 og navngivet i 1974.

Opkaldt efter smedefaget

Det torv, som vi i dag kalder Pustervig Torv, har ”kun” omkring 110 år på bagen, og indtil 1915 var området bebygget. Nogle af de ældste fund fra Aarhus gjort ved torvet, hvor der er der gjort arkæologiske fund af grubehuse fra 800-tallet.

Pustervig var oprindelig navnet på den del af Volden, der gik fra Rosensgade til Store Torv. I 1867 blev man enig om at kalde gaden for Volden helt frem til Store Torv. Herved forsvandt navnet Pustervig for en tid.

På det nordlige hjørne af Volden og Rosensgade lå i 1600-tallet en stor gård kaldet Smedegården, fordi smedene her havde deres laugshus. På grund af brandfaren ved esserne havde man klogelig samlet erhvervet i en afgrænset bydel. Da smeden brugte kul i sin esse, blev han også kaldt en kulpuster. Det nederlandske ord for en bydel er ‘wijk’. Således kan Puster-vig forstås som smedenes bydel.

Navnet Pustervig kendes også fra Horsens, København, Göteborg og Malmö. Torvehandelen med kød blev i 1926 flyttet fra Bispetorvet til pladsen bag Borgporten, og handelen foregik her indtil begyndelsen af 1940’erne. I 1974 blev torvet mellem Badstuegade og Volden bag ved bygningskomplekset Borgporten tildelt navnet Pustervig, og derved vendte navnet tilbage til området.

Tidligere bebygget

På grunden mellem Store Torv, Volden og Badstuegade, hvor torvet ligger i dag, lå frem til slutningen af 1915 en større købmandsgård, der i 1800-tallet tilhørte Marcus Gottlieb Galthen Bech og derfor fik navn efter ham. Marcus Bechs gård var af bindingsværk med forside mod Borgporten. Gårdens sidebygninger lå langs Volden og Badstuegade, hvor de rakte så langt ned ad gaderne, at gården også optog pladsen, der i dag er Pustervig Torv. Frem til sin nedrivning husede gården et stort antal, hyppigt skiftende butikker og forretninger.

Parkeringsplads og udeservering

Ved nedrivningen af de gamle ejendomme og opførelsen af Borgporten blev der samtidigt skabt et torv mellem Badstuegade og Volden. Torvet fik først officielt navnet Pustervig i 1974. Indtil da blev torvet som regel omtalt som Badstuetorv. Senere blev dette navn også brugt om en ubebygget plads på hjørnet af Badstuegade og Klostergade, hvor en ny ejendom stod færdig i 1999.

Som de fleste andre af byens torve, blev Pustervig Torv primært brugt til parkering, og fra 1970’erne og mange år frem blev det ofte debatteret om torvet skulle være bilfrit. I dag er parkeringspladserne blevet erstattet med udeservering, samt skulpturen Adam-Kadmon – også kaldet Madam – udført af billedhugger Christian Lemmertz.


Pustervig på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Pustervig

Kilder og Litteratur

  • "Århus-torv skal hedde Pustervig", artikel i Århus Stiftstidende, 16.06.1974
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018