Borgporten

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Arkadebygningen set fra Volden. Her lå tidligere byporten og købmandsgården, 1975. Fotograf: Poul Pedersen.

Borgporten er et bygningskompleks, der ligger mellem Store Torv, Badstuegade, Volden og Pustervig Torv. Ejendommens officielle adresse er Store Torv 18, men lejlighedsvis ser man Borgporten 18 anvendt. I øvrigt er Borgportens navn skrevet på bygningens facade.

Borgportens navn stammer fra, at der tidligere lå en byport - eller borgport - mellem Store Torv og Lille Torv. Bygningen Borgporten er dog ikke placeret, hvor den gamle borgport lå, men nærmere lige ved siden af. Bygningens Store Torvs facade vender dermed ud mod den gamle borgports placering mellem torvene, hvor den fungerede som en fysisk adskillelse af de to. Gaden, der kom til at ligge i den gamle borgports sted, efter den blev revet ned, blev frem til 1934 også kaldt Borgporten. Nu er det dog et af Aarhus' gamle og forsvundne gadenavne.

Byport

Den tidligere borgport mellem Store Torv og Lille Torv var måske hovedporten blandt de ældste byporte og havde muligvis tilknytning til det gamle voldanlæg. Fæstningsporten kan spores tilbage til 1300-årene. Bygningen havde fire trappegavle, og henover midten rejste der sig et tårn, hvori en vagtklokke var anbragt. I kælderen var der indrettet en arrest for kriminelle, der var fradømt livet. Galgen stod ikke langt derfra på Store Torv.

Byens udvikling medførte en øget trafik gennem porten mellem Vestergade-kvarteret og centrum ved domkirken. Borgporten gav besvær for trafikken, hvorfor den blev nedrevet i 1683. Vagtklokken blev da flyttet til domkirken.

Indkøbscenter

Borgporten blev til som et nyt bygningskompleks, hvis facaden blev trukket cirka fire meter tilbage sammenlignet med den tidligere ejendom, der lå på matriklen, der hed Marcus Bechs Gård. Den blev opført i 1915-16 efter tegninger af arkitekt Christian Frühstück Nielsen og står forholdsvis uændret på adressen i dag.

Ejendommen danner en karré bestående af fire fløje med to hovedfløje mod hhv. Store Torv og Pustervig Torv med fire etager samt en mansardetage og rød teglstensfacade. Disse forbindes af to hvidpudsede sidefløje, som hver har tre etager mod Volden og Badstuegade. Gennem bygningen anlagde man fra Store Torv til Pustervig Torv en syv meter bred arkade med glastag. Det var byens første overdækkede butiksgade eller indkøbscenter, og inspirationen til den synes at være hentet fra Paris eller London. Oprindeligt var der 16 butikker omkring arkaden og 30 lejligheder i etagerne ovenover.

Se også

Borgporten på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Borgporten

Litteratur og kilder

  • Kenn Tarbensen og Nicolaj Falberg Jensen: "Torvehuse", Turbine Forlaget og Aarhus Byhistoriske Fond, 2021
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne”, Turbine Forlaget, 2018
  • Aarhus Kommunes byggesagsarkiv: Immervad 1
  • Århus Stiftstidende: 13.07.1915