Adam-Kadmon

Fra AarhusWiki

Adam-Kadmon (el. Madam) er en kunstnerisk skulptur på Pustervig, opstillet i år 2000, udført af billedhuggeren Christian Lemmertz (f.1959).

Skulpturen er 2.4 m. høj, og er placeret på en plint af blankpoleret, sort kinesisk granit, hvorpå der med blindskrift er indhugget ordene "Noli Me tangere", latin for "rør mig ikke".

Skulpturen er en variation over den klassiske Hermesfigur med Dionysosbarnet, der stammer fra antikken. Skulpturen er bearbejdet, idet den ene sandal er skiftet ud med en damesko, de ellers mandlige kønsorganer er udskiftet med de kvindelige, ligesom Dionysos - barnet - har fået en gammel mands ansigt samt et stiksår i siden, hvormed de antikke referencer tilføjes en kristen impuls ved at referere til den korsfæstede Jesus. I formsproget genbruges således den antikke statue på en måde, så traditionen dekonstrueres og iscenesættes på en ny måde; en måde som har vakt stærke følelser, og som af iagttagere er blevet kaldt både provokerende og charmerende.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Karin Thim, Kunst i det fri. karin Thim, Nye Skulpturer i Århus Kommune. Antikken i Århus, red. Vinnie Nørskov bestil materiale