Jyllands-Posten

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Jyllandsposten. Prøvenummer fra september 1871

Morgenavisen Jyllands-Posten er en landsdækkende avis med hovedkontor og redaktion i Aarhus.

Den første avis under navnet Jyllandsposten udkom første gang i 1838 med fire sider. Denne avis tilbød sig som ”Et Talerør for den offentlige mening over Kattegattet og Belterne”. I starten kom denne avis dog i konflikt med myndighederne, og redaktøren sattes i en periode under censur. Avisen havde derfor i sin begyndelse en noget omtumlet tilværelse, og kom og gik gennem nogle år under forskellige udgivere.

Jyllandsposten 1871

Den Jyllands-Posten vi har i dag er den fjerde med dette navn, og udkom første gang 2. oktober 1871. Med avishovedet "Jyllandsposten. Politisk og Avertissementstidende" - og her lover de læserne at de "Udgaaer om Morgenen i Aarhus 6 á 7 Gange om Ugen".

Udgiverne var seks unge mænd i Aarhus, der mente, at de eksisterende provinsaviser var for dårlige, og derfor ville gøre Jyllandsposten til et provinsblad, "der er værdigt Jylland – et nyttigt og brugeligt Blad". Den første chefredaktør for denne avis var cand.mag. Julius Hoffmeyer.

Det er fra det år 1871 avisen regner deres årgange (2018 er 147. årgang), da denne avis ikke har noget med de tre tidligere aviser at gøre - udover navnet.

Domicilerne

Jyllandsposten (af 1871) startede i den daværende teaterbygning i Kannikegade, Aarhus og blev trykt i Mejlgade. I 1878 flyttede avisen til Rosensgade 22, en mindre ejendom som avisen selv ejede. God økonomi betød at avisen havde råd til at investere i bygningen af et nyt bladhus i Frederiksgade 72. Her flyttede man til i 1923, for i 1964 at flytte til bladhuset på Grøndalsvej i Viby J. Det nye domicil blev tegnet af Blach Petersen og Herbert Jensen op blev opført ved hjørnet af Ravnsbjergvej og Skanderborgvej. Flere nye fløje blev gennem de næste årtier tilføjet bladhuset.

Fra 18. september 1969 blev navnet ændret til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 1995 introducerede Jyllands-Posten et ugentligt lokaltillæg JP Østjylland. Tillæggets succes betød, at det i 1998 bliver en hverdagsavis med navnet JP Aarhus.

30. september 2005 trykte Jyllands-Posten en række satiriske tegninger af profeten Muhammed, hvilket udløste den såkaldte Muhammed-krise. Efter en række trusler mod bladhuset og dets ansatte, blev omfattende sikkerhedsforanstaltninger installeret på bladhuset.

I 2019 flyttede Jyllands-Posten til et nyt domicil tegnet af Henning Larsen Architects. Det nye domicil har adresse på Mediebyen 3.

Pjattet stof mangler

I en bog fra 1915 fik Jyllandsposten dette skudsmål: ”Jyllandsposten er det solide Blad, der bringer overordentlig dygtig og klart orienterende Oversigter over ethvert af de Spørgsmaal, der er fremme i Tiden. Det lidt pjattede Stof, der saa sørgeligt ofte findes i andre Blade, mangler i Jyllandsposten.”[1]

Jyllands-Posten i AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Se arkivalier omhandlende Jyllands-Posten i AarhusArkivet


Litteratur og kilder

  • Viggo J. von Holstein Rathlou, Aarhus Historisk-Topografisk beskrivelse med biografier, 1920
  • Jyllands-Posten 50 år i Viby, artikel i Vibybogen 2014, Gerhardt Eriksen, Viby Lokalhistoriske Forening
  • Lundskov.dk - Det gamle Aarhus - Aviser
  • Jyllands-Postens historie
  • Jette Søllinge og Niels Thomsen: De danske aviser 1634-1989
  • Jens Clausen et al.: Aarhus gennem Tiderne I-IV. 1939-1941
  • Kurt Lundskov: Det gamle Aarhus. Historier fra byen, byens historie. 2008/2016
  1. Andr. K. Jensen: Danske Byer og deres Mænd. Aarhus By. 1915