Jyllands-Posten

Fra AarhusWiki
Jyllandsposten. Prøvenummer fra september 1871

Morgenavisen Jyllands-Posten udkom første gang i 1838 med fire sider og med navnet Jyllandsposten.

Avisen tilbød sig som ”Et Talerør for den offentlige mening over Kattegattet og Belterne”. I starten kom denne avis dog i konflikt med myndighederne, og redaktøren sattes i en periode under censur. Avisen havde i begyndelsen en noget omtumlet tilværelse, og kom og gik gennem nogle år under forskellige udgivere.

Jyllandsposten 1871

Den Jyllands-Posten vi har i dag er den fjerde med dette navn, og udkom første gang 2. oktober 1871. Med avishovedet "Jyllandsposten. Politisk og Avertissementstidende" - og her lover de læserne at de "Udgaaer om Morgenen i Aarhus 6 á 7 Gange om Ugen".

Udgiverne var seks unge mænd i Aarhus, der mente, at de eksisterende provinsaviser var for dårlige, og derfor ville gøre Jyllandsposten til et provinsblad, "der er værdigt Jylland – et nyttigt og brugeligt Blad". Den første chefredaktør for denne avis var cand.mag. Julius Hoffmeyer.

Det er fra det år 1871 avisen regner deres årgange (2018 er 147. årgang), da denne avis ikke har noget med de tre tidligere aviser at gøre - udover navnet.

Jyllandsposten (af 1871) startede i daværende teaterbygning i Kannikegade, Århus og blev trykt i Mejlgade. I starten af 1920'erne flyttede man til et nyt bladhus i Frederiksgade 72, for i 1964 at flytte til bladhuset på Grøndalsvej i Viby J.

Fra 18. september 1969 blev navnet ændret til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 1995 introducerede Jyllands-Posten et ugentligt lokaltillæg JP Østjylland. Tillæggets succes betød, at det i 1998 bliver en hverdagsavis med navnet JP Aarhus.

Pjattet stof mangler

I en bog fra 1915 fik Jyllandsposten dette skudsmål: ”Jyllandsposten er det solide Blad, der bringer overordentlig dygtig og klart orienterende Oversigter over ethvert af de Spørgsmaal, der er fremme i Tiden. Det lidt pjattede Stof, der saa sørgeligt ofte findes i andre Blade, mangler i Jyllandsposten.”[1]


Kilder og litteratur

  • Andr. K. Jensen: Danske Byer og deres Mænd. Aarhus By. 1915