Frederiksgade 72

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Frederiksgade 72 er en adresse på Frederiksgade i Aarhus Midtby.

Under den økonomiske krise efter Første Verdenskrig, byggede Jyllands-Posten‏ et nyt bladhus og en ny trykpresse i [Frederiksgade 72. I 1964 flyttede Jyllands-Posten fra Frederiksgade til det nybyggede bladhus i Viby.

Boom Dancing

Umiddelbart efter åbner danselærer Kurt BrøggerBoom Dancing Center” i 1965, der bliver provinsens førende pigtråds- og poptempel, hvor Peter Belli, Defenders og Rocking Ghost spiller, men også internationale bands som The Yardbirds og Pink Floyd. Pink Floyd-koncerten bliver både et hit og et flop. Entréen lå på 14.50 kr. og 1000 mennesker overværede koncerten, mens 1000 stod i kø. Pink Floyd gik lige på, og startede inden teknikeren havde skruet ned for indeværende lyd. Der blev kun spillet tre numre, og ingen kunne høre dem, for mikrofonen duede ikke og folk skreg. Forsanger Syd Barrets eneste bemærkning efter koncerten var "Hvorfor skreg publikum, klapper folk aldrig her i dette land?" Ikke desto mindre huskes koncerten vist som noget, der gjorde bemærkelsesværdig indtryk.

Box 72 og Motown

Efter ”Boom” lukkede i 1968, åbnede Restauratør Palle BrøggerBox 72”. Stedet ændrede stil fra pigtråd til et sted, der satsede på både diskotek og livekoncerter. Modsat Boom var der nu spiritusbevilling og vist også et cafeteria på første sal.

I 1980 ødelægges Diskotek Box 72 af en brand, men efterfølgende åbner Palle Brøgger ”Motown”. Motown holdt livekoncerter om aftenen med navne som Huey Lewis, Anne Linnet og Marquis de Sade, Alrune Rod og det engelske reggaeband Steel Pulse, der et par år for inden – i 1982 – havde udgivet plade fra GnagsStudio Genlyd i Kongsvang. Om dagen kunne man komme til undervisning i dans ved Brøggers danseskole.

Alexis og David Crockett

Efter lukningen af Motown i 1987 sluttedes en rock-æra i Frederiksgade 72. Lokalerne blev istandsat for 5. mio. kr. og Natklubben Alexis åbnede. Ejeren Leif Ørndorf satsede på et ældre publikum, og i 1988 blev natklubben udvidet med et diskotek, hvori der indrettedes et caféafsnit. Stedet eksisterede indtil 1994, hvorefter dansestedet David Crockett tog over.

Tiderne havde imellem tiden ændret sig, og en lang historie sluttede 24. nov. 1996 med drabet på Davis Crockets dørmand, bokseren Racheed Lawal, der blev stukket ned efter at have afvist fem palæstinensere fra Odense, fordi de gik med kondisko. Lawal døde på Aarhus Kommunehospital. Kort efter lukkede David Crockett.

Tiden efter 1996 har været en tid til refleksion – og som historien ender, sådan blev det. I dag holder Teater Refleksion til i den historieomspundne bygning.

Frederiksgade 72 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Frederiksgade 72

Kilder og litteratur