Skt. Clemens Torv

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Skt. Clemens Torv i 1902.

Skt. Clemens Torv ligger mellem Skt. Clemens Bro og Bispetorv mod Store Torv. Torvet er opkaldt efter Sankt Clemens, som er Aarhus' skytshelgen.

Skt. Clemens Torv hed tidligere "Svinetorv". Torvet var blevet skabt ved nedrivning af en række ejendomme for at skaffe mere plads til torvehandelen. Det var specielt slagterne, der manglede plads, og det var dem, pladsen blev opkaldt efter. På et kort fra 1865 vises et torv på samme sted, hvor Skt. Clemens Torv ligger, ved navn "Kjødtorvet". Torvet var bebygget på tre sider og åbent mod Aarhus Domkirke.

Bispetorv blev etableret i 1880 og Skt. Clemens Bro i 1884, hvilket skabte Skt. Clemens Torv, som vi kender det i dag med bebyggelse på to sider og åben gennemgang mod Strøget.

Skt. Clemens

I 1868 ændrede torvet navn efter pave Clemens, der som fjerde pave virkede i slutningen af første århundrede. Legenden fortæller, at den romerske kejser forviste pave Clemens til Krim, hvor han led martyrdøden ved at blive druknet i Sortehavet bundet til et anker, hvorfor ankeret er blevet hans attribut. Senere er han blevet de søfarendes skytshelgen og beskytter, og flere søkøbstæder har kirker, der er viet til Sankt Clemens. Domkirken, der afløste trækapellet ved havet, blev viet til ham, og området benævnt Clemensstaden. Han er Aarhus’ skytshelgen og ses i byvåbnets venstre side med en hånd hvilende på ankeret.

Adresser på Skt. Clemens Torv

Skt. Clemens Torv 1-7 var ejendomme der lå på vestsiden af Bispetorvet. Disse ejendomme er i dag nedrevet, så der ikke længere er bebyggelse mellem Bispetorvet og Skt. Clemens Torv. Ligeledes er Hotel Skandinavien, som i mange år prydede torvet, nedrevet i dag. Til gengæld ligger Nordeas bankfilial i stedet på grunden.

Skt. Clemens Torv på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Skt. Clemens Torv

Litteratur og kilder

  • Preben Rasmussens samling
  • Vagn Dybdahl: "Århus, dengang og nu", udgivet af Universitetsforlaget i Aarhus i 1972
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018
  • Kommuneatlas om Skt. Clemens Bro og Torv