Rømerhus

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Rømerhus fotograferet af Poul Pedersen i 1982.

Rømerhus, også kaldet "Hafniahus", ligger på Skt. Clemens Torv 8 i det centrale Aarhus. Bygningen er en forretningsejendom opført 1895.

Historicistisk blandingsarkitektur

Ejendommen udgør et af fire markante hjørnebyggerier, der blev opført som indramning af Skt. Clemens Bro. Ejendommen er opført af murermester A.I. Petersen og i kommuneatlasset angivet som byens første karrébebyggelse. Arkitekt Sophus Frederik Kühnel formodes at have medvirket.

Bygningen er placeret på et vanskeligt terræn med store højdespring og rummer således seks etager mod Åboulevarden 9 og fire etager mod Skt. Clemens Torv. Ejendommens historicistiske blandingsarkitektur består blandt andet af et midterparti med kuppel, der formodes at være inspireret af Magasin du Nords bygning i København.

Ejendommen har været anvendt til city-formål med beklædningsmagasiner, specialvarebutikker og liberale erhverv og har alle dage haft et strøg af mondænitet over sig. Ejendommen indgår i Strøget.

Ejerforhold

Ejerforholdene ved opførelsen er ikke undersøgt, men ved bygningens indvielse kunne Crome & Goldschmidts Fabriker indrette et forretningslokale med manufakturhandel i stueetagen ud mod Clemens Bro. Virksomheden var blevet grundlagt i Horsens i 1860 med tugthusfanger fra Horsens Straffeanstalt som arbejdskraft bag den største del af fabrikationen. Forretningen i Rømerhus var den første filial udenfor Horsens.

Københavneren Johannes Neye benyttede også Rømerhus' indvielse til at åbne en filial af sin læder- og galanterivarekæde Neye på hjørnet af Skt. Clemens Stræde og Sct. Clemens Torv. NEYE er i dag Strøgets næstældste butik - kun overgået af Buus på hjørnet af Ryesgade og Sønder Allé.

31.12.1917 kunne Århus Stiftstidende meddele, at ejendommen blev overtaget af Jyllandsbanken pr. 15.1.1918 – ”hvorefter man straks gaar i Gang med at indrette Lokalerne paa 1. Sal". Jyllandsbanken blev grundlagt i 1918 for at drage den kundekreds til sig, der dels bestod af de kunder, der havde forladt Andelsbanken efter, at denne bank havde slået sig ned med hovedsæde i København, dels af de Aarhusborgere, der aldrig havde taget Andelsbanken til sig.

Jyllandsbanken holdt kun i et årti og i 1926 blev ejendommen overtaget af forsikringsselskabet Hånd-i-Hånd for 625.000 kr. og omdøbt til Hafniahus. I 1984 flyttede Hafnia desuden ind i Regina-komplekset, som de også gav navnet Hafniahus. Denne navneforvirring gjorde Stiftstidende opmærksom på, og Rømerhus fik sit gamle navn tilbage.

Under 'Hafniahus'-æraen holdt Fonnesbech, Damernes Magasin til i Crome & Goldschmidts tidligere forretningslokaler. Fonnesbech blev efterfulgt af K. Madsens Trikotage. Da denne i 1974 blev efterfulgt af Clemens Papir var det slut med 78 års tøjhandel i forretningslokalerne.

I 2011 erhvervede Bestseller-koncernen ejendommen. Arkitekterne fra E+N Arkitektur A/S (tidligere Exners Tegnestue A/S) har fået til opgave at føre bygningen tilbage til dets historiske udseende. Firmaet vil blandt andet vil føre taget tilbage til dets oprindelige form, sætte et tårn tilbage på toppen og fjerne kvistene.

Udvalgte butikker og virksomheder i ejendommen

Se også

Rømerhus på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Rømerhus

Litteratur og kilder

  • Århus Stiftstidende, div. årgange, anvendt efter Sejrs Sedler
  • ”Butik i Aarhus” udgivet af Århus Byhistoriske Udvalg i 1981
  • ”Aarhus gennem Tiderne", bind 4.
  • Århus Stiftstidende, div. årgange, anvendt efter Preben Rasmussens Samling