Rømerhus

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Skt. Clemens Torv 8)
Indlæser kort...
Rømerhus fotograferet af Poul Pedersen (1928-2019) i 1982.

Rømerhus, også kaldet "Hafniahus", ligger på Skt. Clemens Torv 8 i det centrale Aarhus. Bygningen er en forretningsejendom opført 1895.

Historicistisk blandingsarkitektur

Ejendommen udgør et af fire markante hjørnebyggerier, der blev opført som indramning af Skt. Clemens Bro. Ejendommen er opført af et konsistorium bestående af fire murermestre Alfred Julius Petersen, Jens Peter Hansen, Jens Henrik Andersen og Rasmus Nielsen. Ejendommen er i kommuneatlasset angivet som byens første karrébebyggelse. Arkitekt Sophus Frederik Kühnel formodes at have medvirket.

Bygningen er placeret på et vanskeligt terræn med store højdespring og rummer således seks etager mod Åboulevarden 9 og fire etager mod Skt. Clemens Torv. Ejendommens historicistiske blandingsarkitektur består blandt andet af et midterparti med kuppel, der formodes at være inspireret af Magasin du Nords bygning i København.

Ejendommen har været anvendt til city-formål med beklædningsmagasiner, specialvarebutikker og liberale erhverv og har alle dage haft et strøg af mondænitet over sig. Ejendommen indgår i Strøget.

Ejerforhold

Historien bag opførelsen af Rømerhus var ikke uden problemer. Der herskede i nogle år tvivl om ejerskab og købsret. Aarhus Kommune startede et projekt med cigarhandler Petersen, der ville købe grunden af kommunen. Petersen fik lavet tegninger/skitser til en bygning af arkitekt S. F. Kühnel i 1891. Det viste sig dog i 1894, at Hotel Skandinavien (grunden lige ved siden af) havde købsret. Den nye ejer af hotellet, Georg Jørgensen, valgte at købe grunden og i samme skub sælge den videre til et konsortium bestående af fire murermestre, nemlig Alfred Julius Petersen (også omtalt som A. I. Petersen), Jens Peter Hansen, Jens Henrik Andersen og Rasmus Nielsen til 50.000 kr. Det blev en god forretning for hotelejer Jørgensen, da han købte grunden af Aarhus Kommune for 28.000 kr. Pga. forvirringen omkring købsretten, så skulle handlen lige forbi Aarhus Byråd. Efter flere forhandlinger og brevudvekslinger med Aarhus Byråd accepterede de købsretten, og handlen gik igennem.

De nye ejere kunne nu opføre en bygning. De overvejede at opføre en Varietebygning, der skulle kobles sammen med hotellet. Det mødte stor modstand fra folk, der havde forretning og boede i gaden, der gik mellem Hotel Skandinavien og Rømerhus, og derfor ændrede planerne sig nok. Efter flere overvejelser valgte de at gå med den hidtidige idé og tegning af S. F. Kühnel eller i hvert fald noget, der lignede meget. Dette hersker der meget tvivl om. Bygningen ligner meget S. F. Kühnels tegning, som han lavede til cigarhandler Petersen, men hvor meget som er ændret. Dette vides ikke, og derfor kan man ikke være helt sikker på, hvor stor en rolle S. F. Kühnel har spillet i projektet.

Ved bygningens indvielse kunne Crome & Goldschmidts Fabriker indrette et forretningslokale med manufakturhandel i stueetagen ud mod Clemens Bro. Virksomheden var blevet grundlagt i Horsens i 1860 med tugthusfanger fra Horsens Straffeanstalt som arbejdskraft bag den største del af fabrikationen. Forretningen i Rømerhus var den første filial udenfor Horsens. Københavneren Johannes Neye benyttede også Rømerhus' indvielse til at åbne en filial af sin læder- og galanterivarekæde Neye på hjørnet af Skt. Clemens Stræde og Sct. Clemens Torv. NEYE er i dag Strøgets næstældste butik - kun overgået af Buus på hjørnet af Ryesgade og Sønder Allé.

31.12.1917 kunne Århus Stiftstidende meddele, at ejendommen blev overtaget af Jyllandsbanken pr. 15.1.1918 – ”hvorefter man straks gaar i Gang med at indrette Lokalerne paa 1. Sal". Jyllandsbanken blev grundlagt i 1918 for at drage den kundekreds til sig, der dels bestod af de kunder, der havde forladt Andelsbanken efter, at denne bank havde slået sig ned med hovedsæde i København, dels af de Aarhusborgere, der aldrig havde taget Andelsbanken til sig.

Jyllandsbanken holdt kun i et årti og i 1926 blev ejendommen overtaget af forsikringsselskabet Hånd-i-Hånd for 625.000 kr. og omdøbt til Hafniahus. I 1984 flyttede Hafnia desuden ind i Regina-komplekset, som de også gav navnet Hafniahus. Denne navneforvirring gjorde Stiftstidende opmærksom på, og Rømerhus fik sit gamle navn tilbage.

Under 'Hafniahus'-æraen holdt Fonnesbech, Damernes Magasin til i Crome & Goldschmidts tidligere forretningslokaler. Fonnesbech blev efterfulgt af K. Madsens Trikotage. Da denne i 1974 blev efterfulgt af Clemens Papir var det slut med 78 års tøjhandel i forretningslokalerne.

I 2011 erhvervede Bestseller-koncernen ejendommen. Arkitekterne fra E+N Arkitektur A/S (tidligere Exners Tegnestue A/S) har fået til opgave at føre bygningen tilbage til dets historiske udseende. Firmaet vil blandt andet vil føre taget tilbage til dets oprindelige form, sætte et tårn tilbage på toppen og fjerne kvistene.

Udvalgte butikker og virksomheder i ejendommen

Se også

Rømerhus på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Rømerhus

Litteratur og kilder

  • Århus Stiftstidende, div. årgange, anvendt efter Sejrs Sedler
  • ”Butik i Aarhus” udgivet af Århus Byhistoriske Udvalg i 1981
  • ”Aarhus gennem Tiderne", bind 4.
  • Århus Stiftstidende, div. årgange, anvendt efter Preben Rasmussens Samling
  • Ahrens, Christina. Rømerhus: byområdets historie, kunstværket og restaureringen af bygningen. 1. udgave, 1. oplag, 2020. E+N Arkitektur A/S.