Skanderborgvej
Skanderborgvej er en af byens længste veje. Vejen var oprindeligt landevej og forbindelsesled mellem Aarhus og Skanderborg. Vejen er i dag en travl indfaldsvej.
Vejen strækker sig fra Søndre Ringgade/ Harald Jensens Plads på Frederiksbjerg til industrikvarteret ved Gunnar Clausens Vej i Viby. Den er ca. 5,3 km lang.
Skanderborgvej går i Aarhus Kommune igennem sognene Langenæs Sogn, Fredens Sogn, Viby Sogn og Ravnsbjerg Sogn.
Historisk set
Landevejen mod Skanderborg omtales i 1575 som Adelvejen. I 1839 blev den benævnt som Vejen til Skanderborg. Den startede straks uden for Frederiks Port mellem Søndre Kirkegård og Ridehuset.
Da jernbanen kom til Aarhus, og der blev bygget bro over banen, blev vejdelen i Viby Sogn navngivet Brogade. I 1872 blev strækningen fra Vester Allé til Viby sognegrænse omdøbt til Frederiks Allé. Efter indlemmelsen af Frederiksbjerg i 1874 i Aarhus Kommune blev landevejsgaden Frederiks Allé forlænget frem til kvarteret ved Dannebrogsgade. Det efterfølgende vejstykke blev i 1904 navngivet De Mezas Vej.
I 1910 skete der en afgravning af Skanderborg Landevej og et areal på Marselisborg Mark ved den senere Harald Jensens Plads. I Viby Kommune vedtog man i 1917 at kalde vejen gennem Viby midtby og frem til jernbaneoverskæringen i Kongsvang for Kongevej, og et par år senere, i 1922, blev vejen syd for Viby navngivet Vestre Kongevej.
I 1939 kom vejen fra Harald Jensens Plads frem til Viby sognegrænse til at bære navnet Skanderborgvej. Efter bygning af ny bro (1954) over jernbanen blev Kongevej i 1955 ændret til Skanderborgvej. Den trafikale udvikling gjorde, at flere småhuse og gårde i Viby midtby i begyndelsen af 1960’erne blev nedrevet for at give plads til en ny og bredere vej. Sydvest for Viby Sogn har landevejen navne som Møllebakken i Tranbjerg Sogn, Hovedvejen i Kolt Sogn og går over i Århusvej i Skanderborg Kommune.
Adresser og bygninger på Skanderborgvej
- Skanderborgvej 26. Opført for Århus Brugsforening efter tegninger af A. Gravers og Johan Richter i 1960.
- Skanderborgvej 181. Opført for Viby Apotek og en lokalafdeling af Aarhuus Privatbank i 1933 efter tegninger af Arno Lind-Madsen.
- Skanderborgvej 156. H.J. Lystagers fabrik "Dansk Traadvareindustri". Nu omdannet til Ungecentret Skanderborgvej, Lystager Kontorfællesskab og afdeling af kemivirksomheden Jotun.
- Skanderborgvej 275. Store Ravnsbjerg. Nu nedrevet.
Skanderborgvej på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Kilder og Litteratur
- Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018
- Frederiksbjerg Vest Århus Registrant Magistratens 2. Afdeling 1981
- Danmarksadresser.dk