Musikhuset Aarhus

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Luftfoto over Musikhuset fra 1992.

Musikhuset Aarhus, der blev indviet den den 27. august 1982, er placeret på det tidligere kasserneareal i Aarhus midtby med rådhuset og Aros Kunstmuseum som naboer. Det danner ramme om alle former for musikudøvelse. Bygningen er placeret på skrænten mellem to plateauer, der udgør terrænet. Bygningens to sale og det udendørs amfiteater følger terrænets forløb. Med front mod rådhuset er foyeren, der er udformet som et prismatisk glashus. Foyeren indeholder alle publikumsarealerne såsom restaurant, kiosk og information, mens den vestlige del af bygningen indeholder scene, øverum og garderobe. De to sale, henholdsvis store og lille sal, udgør husets kerne. Store sal kunne som udgangspunkt rumme 1500 gæster, mens lille sal kunne rumme 350 gæster.

Huset er opført efter tegninger af Kjær & Richter, der vandt en af byrådet udskrevet arkitektkonkurrence. konkurrencens program var blevet udarbejdet af Stadsarkitektens Kontor i 1976. Dommerkomiteen lagde ikke mindst vægt på, at bygningens komposition fremstod klassisk uden at være monumental, og at planen på glimrende vis udnyttede terrænets fald og opnåede en helhedsløsning mellem bygning og park; en klassisk barokpark - en parterrehave -gennemskåret af diagonale stier og i øvrigt friholdt for parkering og andre forstyrrende elementer. Opførelsen begyndte juni 1979, og den 27. august 1982 blev Musikhuset indviet med en festkoncert blandt andet overværet af Dronning Margrethe og Prins Henrik.

I august 2005 påbegyndtes en massiv udvidelse af Musikhuset i form af en ny tilbygning, der fordoblede husets kapacitet. Arkitektfirmaet C.F. Møller stod bag bygningen, der blandt andet indeholder en række nye sale, ikke mindst en symfonisk sal med plads til 1300 gæster. Den 8. november 2007 blev udvidelsen fejret med koncert i netop denn sal. Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus Symfoniorkester og Den Jyske Opera har til huse i Musikhuset.

Litteratur og kilder

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Se arkivalier omhandlende Musikhuset


  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Erik Svensson: "Sikken et hus - musikhuset i Aarhus". Bestil materiale
  • "Musikhuset i Århus" - Arkitekter: Kjær og Richter, Særtryk fra tidsskiftet Arkitekten nr. 10 1982. Arkitekten 1978 årg. 80.