Det forenede dramatiske Selskab i Aarhus

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Det forenede dramatiske Selskab i Aarhus var et selskab hovedsagelig udgjort af det aarhusianske borgerskab og havde til formål at bringe teater og scenekunst til byen.

Den 3. maj 1777 blev det i København stiftet et dramatisk selskab, hvor enhver, som havde lyst og evne til at spille skuespil, kunne være med. I 1789 bredte idéen om dramatiske selskaber sig til Odense og i 1800 til Aarhus, hvor Det forenede dramatiske Selskab i Aarhus blev oprettet den 5. januar 1800.

Selskabet var et sted, hvor personer, der interesserede sig for dramatik og teater, kunne mødes og sammen sørge for opførelsen af teaterstykker og andet scenekunst. Selskabet var åbnet både for mænd og kvinder - det var dog hovedsageligt den yngre del af begge køn som var medlem af selskabet - og de opførte såkaldte "dilettantforestillinger", hvilket vil sige amatørteater o.l.

Selskabet holdt til på Løveapoteket i Store Torv 5, hvor de havde en scene og balsal med plads til omtrent 200 mennesker. Bygningens ejer var den teaterelskende apoteker, Christopher Heinrich Nicolaus Reddelin (1759-1833), som var medstifter af Det dramatiske Selskab og gerne lagde lokaler til teatret.

Det dramatiske Selskab var gennem flere år i økonomiske problemer. Problemerne førte i 1815 til, at selskabet blev slået sammen med Kronprindsens Klub og dannede derved selskabet Polyhymnia. I Polyhymnia var det både muligt at dyrke teater, men også litteratur og diskussioner som havde været vigtige beskæftigelser i Kronprindsens Klub.

Af fremtrædende medlemmer i Det forenede dramatiske Selskab kan nævnes:

Litteratur og kilder

  • Baumgarten, Torkil: ”Selskabet Polyhymnia gennem 100 aar, 1815-1915” udgivet af Selskabet Polyhymnia i 1915.
  • Sejrs Sedler