Store Torv 5

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Løveapotektet og boghandlen, Kristian F. Møller, på Store Torv 5. Fotograf: Anita Strømberg Kimborg, 1995, Aarhus Stadsarkiv.
Løveapoteket på Store Torv 5 i 1865-67 (før apoteker Grauers ombygning i 1876). Over indgangspartiet befandt sig en forgyldt træløve, som frem til 1876 bød kunderne velkommen. Fotograf: Andreas Fritz, ca. 1866, Aarhus Stadsarkiv.

Store Torv 5 er en adresse på Store Torv i det centrale Aarhus, der i dag rummer den ældste bygning på både Store Torv og Lille Torv. Udover stueetagen fremstår den endda næsten som ved sin opførelse i 1876.

Apotek

I 1711 købte Bernt Holmsted gården på Store Torv 5, hvor han oprettede adressens første apotek, der senere skulle udvikle sig til Løveapoteket. Grunden strakte sig bagud til Skt. Clemens Stræde og havde i denne ende en stor apotekerhave. Selvom bygningen er kendt for sit apotek, var det ikke det første på Store Torv, da der på den modsatte side af torvet havde ligget en apotekergård siden slutningen af 1500-tallet.

Holmsted solgte i 1727 gården og apoteket videre til Jacob Helms, der rev gården ned i 1745 og efterfølgende opførte en ny, grundmuret bygning i barokstil ud til Store Torv. I 1876 blev gården igen bygget om af den daværende ejer og apoteker, Harald K. J. Grauer, så den fik tre etager. Facaden blev i den forbindelse ændret, så den i store træk fremstod, som den gør i dag.

Butikslivet

Efter ombygningen i 1876 blev der plads til flere erhvervsdrivende i ejendommen. Disse indledte lange butikstraditioner, der stadig opretholdes. For eksempel blev der i kælderetagens højre butikslokaler oprindeligt indrettet et fotografisk magasin, som i 1935 blev overtaget af Martin Sørensen. Han fortsatte forretningen under navnet, "Mimosa”, som havde fået den tidligere indehaver. I dag hedder forretningen stadig Mimosa og drives af Sørensens barnebarn. Ligeledes stammer stueetagens boghandler allerede fra 1890, hvor den ejedes af boghandleren Daniel Bang. Herefter havde den skiftende ejere, indtil Kristian F. Møller overtog den i 1905, og i dag køres den videre af hans oldebarn, Marianne Møller. Værd at nævne er også Frantz Hingelbergs guldsmedeforretning, der lå i bygningen fra 1897, men dog flyttedes til naboejendommen på Store Torv 3 i 1959.

Se også

Store Torv 5 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Store Torv 5

Litteratur og kilder

  • Kenn Tarbensen og Nicolaj Falberg Jensen: "Torvehuse", Turbine Forlaget og Aarhus Byhistoriske Fond, 2021
  • Sejrs sedler: Daniel Bang, 1890-03-07