Hingelberg guldsmedeforretning
Hingelberg havde til huse på Store Torv i 117 år indtil virksomheden lukkede i 2014. Forretningen blev grundlagt 1. maj 1897 af den 26-årige aarhusianske guldsmedemester Frantz Jacob Hingelberg. Fra 1959 til lukningen i september 2014 holdt forretningen til på Store Torv 3.
Hård aarhusiansk konkurrence
Frantz Jacob Hingelberg blev udlært guldsmed hos I. P. Sørensen på Immervad 9 med sølvmedalje. Forretningen fik adresse i Løveapotekets bygning på Store Torv 5. Konkurrencen var på den tid hård. Aarhus havde i 1900 hele 13 guldsmede, men gode håndværksmæssige evner og et stort handelstalent gjorde, at Hingelberg efter ganske få år kunne udvide værkstedet i bagbygninen og begynde at producere og designe egne smykker. Mange nye kunder kom til – også de lokale kirker. Således averterede han i 1905 med, at de hellige kar til den nye Sct. Johannes Kirke på Trøjborg var udstillet i hans butiksvindue.
I kølvandet på 1. Verdenskrig fulgte den spanske syge. Den nåede også Aarhus, hvor den kostede mere end 300 livet. Heriblandt var Frantz Hingelberg. Han døde i 1919 blot 48 år gammel, og han efterlod sig udover familien den største guldsmedeforretning i provinsen. Frem til 1924 drev enken Ninna Hingelberg firmaet godt hjulpet af Frantz søster, Anne Hingelberg, hvorefter sønnen Vilhelm Hingelberg overtog.
Sølvtøj, succes og udland
Vilhelm Hingelberg drev forretningen frem med fortsat succes. For at kunne følge med det stigende antal bestillinger ansatte han i 1928 den talentfulde sølvsmed Svend Weihrauch.
Han var en enestående håndværker og kunster, som bragte de meste moderne teknikker ind i virksomhedens fremstillingsproces. Han havde en original og smuk formsans, som gennem hans karriere udviklede sig fra funktionalismens rene linier over mod et mere rundt og organisk formsprog.
Hingelberg udstillede på verdensudstillingerne i Brussels 1935, New York 1939, men specielt verdensudstillingen i Paris i 1937, hvor Weihrauch modtog guldmedalje for sit arbejde, gav international omtale. Flere af hans værker har så høj kvalitet, at de i dag står på førende kunst- og industrimuseer verden over.
Succes skabte travlhed hos Hingelberg. Værkstedbygningerne i baggården på Store Torv 5 var små og utidssvarende. Trods krigens forsyningsproblemer valgte Vilhelm Hingelberg i 1943 at købe ’Pressejernet’, den spidse ejendom på hjørnet af Åboulevarden og Skolegade. Bygningen blev indrettet til nye og moderne værkstedslokaler. Da antallet af svende var på sit højeste umiddelbart efter krigen, beskæftigede Hingelberg 50 mand på værkstedet. I samme periode blev Hingelberg udpeget som Kongelig Hofleverandør, og man fik til opgave at designe og fremstille Aarhus første borgmesterkæde.
Vilhelm Hingelberg følte en stærk tilknytning til de lokaler, hvor hans far havde lagt grundstenen til virksomhedens historie og succes. Trods dette valgte han i 1959 at flytte forretningen ind i den modernistiske nabobygning, Store Torv 3, som Landmandsbanken havde opført. Bygningen var tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen (1919-2008), og indretningen af forretningen var elegant udført af den velkendte møbelarkitekt Mogens Koch med reolmoduler i Rio Palisander og loft i ahorn.
Sølvet blev umoderne
Værkstedet og produktionen fortsatte i Pressejernet frem til slutningen af 1960erne, men den tids store samfundsforandringer og nye moder medførte et stærkt fald i efterspørgslen på specielt sølvvarer. Værkstedet flyttede nogle ganske få år til Aldersrovej, hvorefter det blev kraftigt neddroslet. Under et ferieophold i Norge i 1966 døde Vilhelm Hingelberg pludseligt. Firmaet blev overtaget af sønnen, Jørn Hingelberg. Også han var uddannet guldsmed og havde i nogle år været ansat i virksomheden under Svend Weihrauch. Den nye ejer tog firmaet i en anden retning. Gennem uddannelse i USA var han blevet en af landets førende eksperter inden for diamanter, og dette blev et nyt satsningsområde.
Jørn Hingelberg drev virksomheden frem til 1986, hvor han afhændede den til guldsmedene Torben Andkjær og Peter Aaquist. Ved at satse på den stærke tradition for smuk kunsthånd-værk og individuelle design har de drevet forretningen videre i den oprindelige ånd. Nu designes og produceres Hingelbergs fornemme juveler, guld- og sølvvare ikke længere, men varer med Hingelbergs stempel vil med sikkerhed være i høj kurs, når de bliver handlet på auktionshuse verden over.
Hingelberg familien
- Frantz Jacob Hingelberg (1871-1919)
- Christian Peter Hingelberg (1876-1952)
- Vilhelm Hingelberg (1899-1966, Karen Hingelberg, Nina Hingelberg
- Frantz Jørn Hingelberg (1925-2004)
Kilder
- Annegrete Dybdahl, Guld, sølv og ædle stene i Århus Årbog, 1987 s. 56-65
- Erhvervsarkivets udklipssamling mappe 52 s. 35, 89 s. 46, 91 s. 1, 298 s. 4