Christianskirken

Fra AarhusWiki
Christianskirken. Foto: Kio Jørgensen. 15-04-2019.
Christianskirken ligger centralt på Christiansbjerg.

Christianskirken er en kristen menighed beliggende i den nordlige del af Aarhus. Den nuværende kirkebygning på Frederikshaldsgade 13 blev indviet den 2. marts 1958. Menigheden på Christiansbjerg havde indtil da i en årrække måttet nøjes med en under krigen bygget krypt, der indtil indvielsen af Christianskirken fungerede som midlertidig kirke. Krypten afløste den gamle Christianskirke, indviet Palmesøndag 1913 og i funktion indtil efteråret 1946. Den gamle kirke blev med tiden fundet for lille, den rummede således blot 90 pladser, og man udskrev i 1937 derfor en arkitektkonkurrence om en ny kirke. Konkurrencen blev vundet af arkitekt Aage C. Nielsen, og umiddelbart efter begyndte en kirkekomite med biskop Bruun Rasmussen i spidsen at rejse de nødvendige midler.

Kirken lod imidlertid vente på sig. Med krig og besættelse viste det sig vanskeligt at sikre sig finansministeriets støtte til projektet, og de indsamlede midler tjente blot til at bygge krypten under kirken, der egentlig var tænkt som lokaler til menighedspleje, men som altså indtil 1958 tillige måtte tjene som egentlig kirke.


Under kirkeminister Bodil Koch lykkedes det omsider at komme på finansloven, ligesom ministeren skaffede den nødvendige materialebevilling. Men så var det også en ganske iøjnefaldende kirke, der omsider så dagens lys. Ikke mindst det høje sekskantede tårn lod sig vanskeligt overse i landskabet. Igennem det lave våbenhus trådte man ind i et stort lyst og højloftet kirkerum med plads til 500 mennesker. Kirkerummet gik helt op i tagryggen ved hjælp af stræbepiller, hvormed den modernistisk udformede kirke fik et skær af gotisk stil. Rummets lysindfald kom ikke mindst fra sydvæggen, der var formet som et stort vindue. Kirkens ydre fremstod monumental, og der blev til facaden anvendt røde mursten. Kirkens alterbillede med den hellige nadver som motiv er en fresco udført af Frits Bruzelius. Kirkens samlede omkostninger løb op i 850.000 kr.


Galleri

  • Den gamle Christianskirke ca. 1913
  • Den nye Christianskirke under opførelse 1957
  • Interiør fra Christianskirken 2019


Se også

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • H.J. Falk, Den nye Christianskirke og vejen til den, i: Jul i Aarhus 1958. Bestil materiale
  • Aage C. Nielsen, Christianskirken i Århus, i: Arkitekten 1958 årg. 60.