Gellerupscenen

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Udklædte skuespillere fra teaterstykket "Gudernes Græsmark", der opførtes på Gellerupscenen i 1987. Fotograf: Jens Tønnesen, 1987, Aarhus Stadsarkiv.

Gellerupscenen var et teater samt en teaterskole, som havde til huse på Gudrunsvej 78, lige overfor City Vest.

Teatrets opstart og udvikling

Teateret tog udspring i Århus Teaters Akademi og åbnede i 1984 som egnsteater for Gellerup. Teateret ønskede at skabe integration i lokalområdet via scenekunsten både i for at lære etniske og ikke-etniske danskere om hinandens kulturer og for at dyrke et fællesskab mellem grupperne. En del af de stykker, som blev opført på teateret gennem årene, fokuserede på kulturmøder og særlige aspekter af både dansk kultur og andre kulturer, som kunne virke anderledes eller "mærkelige".

En del aarhusianere har sikkert haft vejen forbi for at se en af teatrets børneforestillinger. Gennem årene er stykker som Dyrene i Hakkebakkeskoven, Busters Verden og Orla Frøsnapper blevet opført på teaterets scene. Stykkerne blev opsat med amatørskuespillere og professionelle instruktører, som blev hyrede til de specifikke stykker. Teateret har også samarbejdet med blandt andet Kvindemuseet og Den Gamle By om fælles opsætninger. Dette har blandt andet resulteret i opførelsen af det humoristiske syngestykke Svend, Knud og ValdemarHelsingør Theater i Den Gamle By i 2012.

Teaterskole og lukning

I 2002 udvidede teateret sin virksomhed med en teaterskole. Skolen udbød hvert forår og efterår flere hold, hvor unge mellem 15 og 25 år kunne tilmelde sig for at få undervisning og dyrke deres hobby. Mange af disse hold endte ud i en fælles forestilling i slutningen af sæsonen, hvor de unge kunne vise, hvad de havde lært. Undervisningen bød på alt fra musicalsang og dans over improvisationsteater og stunt performances til klassiske teatertekniker og deltagelse i opførelse af forskellige stykker.

Igennem de 28 år, som teatret eksisterede i Gellerup, stod det for mellem 11 og 18 produktioner om året. Det var en blanding af egne produktioner, samarbejdsproduktioner og gæstespil på andre scener. Da de var på sin højde, tiltrak deres stykker 11.000-13.000 publikummer om året og havde ca. 500 unge og voksne til at deltage i produktionerne på og bag scenen årligt.

Teatret fik en betydelig, årlig støtte fra Aarhus Kommune for at kunne holde de økonomiske hjul kørende. Det var i flere omgange lukningstruet på grund af planer om at fratage det den offentlige støtte, men Gellerupscenen overlevede hver gang. Blandt andet fastslog en rapport i 1993, at teatret ikke kunne få støtte på grund af sine kunstneriske tilskud, men at det kunne godkendes, hvis der blev oprettet et dramacenter for børn i tilknytning til teateret. I 2011 besluttede byrådet dog at stoppe støtten til scenen og teatret måtte i 2012 flytte fra Gudrunsvej og ned på Godsbanen, hvor det blev til et projektteater. Det ophørte dog med at leje lokaler ved Godsbanen ved udgangen af 2013 og har siden da ligget i hi.

Se også

Litteratur og kilder

  • Rapport om teater- og danseområdet i Aarhus Kommune, 1993.