Svalegangen

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Teatret Svalegangen blev født i et lille interimistisk baglokale i Vestergade 38. På svalegangen, som førte op til et baglokale med blot 52 pladser, ses de fire grundlæggere skuespillerne Preben Harris, Gyrd Løfqvist, John Hahn-Petersen sammen med antikvitetshandler Finn Bøckmann. Skuespillerne fik af deres arbejdsgiver, Aarhus Teater, lov til at spille på det lille teater, når de var færdige med forestillingerne på Store Scene. Fotograf Ib Rahbek-Clausen, 18. november 1962, i Århus Stiftstidende, Den Gamle Bys billedsamling
Teatret Svalegangen og Bøckmanns Antikvariat i Rosensgade 11, 1968
Teatret Svalegangen i Rosenkrantzgade 21, november 1982

Teatret Svalegangen er et eksperimenterende teater, som har eksisteret siden 3. juni 1963. Det ligger i Rosenkrantzgade 21 og har tidligere haft til huse i Vestergade 38 og Rosensgade 11.

Stor succes i Vestergade

Teaterets historie begyndte i 1963, hvor skuespillerne Preben Harris, John Hahn-Petersen og Gyrd Løfqvist gik sammen om at starte deres eget teater i et gammelt møbellager i Vestergade. Lokalet blev stillet til rådighed af antikvariatboghandler Finn Bøckmann, der også var aktiv medspiller i planenerne om den nye teaterscene.

Åbningen af det nye teater var inspireret af Fiolteatret i København, som var åbnet året forinden. De præsenterede et mindre teater for danskerne, der var mere eksperimenterende og politisk i sine forestillinger.

I Svalegangens opstart var spilletiden begrænset til to-tre forestillinger om ugen, og de begyndte først sent om aftenen, kl. 22.30, når skuespillerne var færdige med at spille på Aarhus Teater.

Ved åbningen var det Danmarks mindste teater. Billetprisen for premiereforestillingen d. 3. juni 1963 var 100 kr., men herefter blev prisen i omegnen af 10 kr. pr. forestilling. Der var plads til 54 tilskuere. Ud over de tre bagmænd optrådte også Hanne Ribens og Elin Reimer i teatrets første forestilling, Du store verden.

Åbningen var en stor succes og blev af kulturanmelderen Jens Severin Kruuse (1908-1978) i Jyllands-Posten kaldt for landets bedste teater. Stykket var blandt andet baseret på tekst af den aarhusianske forfatter Svend Åge Madsen, og det udgjorde hans debut som dramatiker og forfatter. Først et par måneder senere udkom Madsens debutroman Besøget.

Svalegangens anden forestilling var Fri for lur med tekster af Benny Andersen og Jesper Jensen. I 1966 fik også Jørgen Leth sin debut som dramatiker i huset med en omskrivning af Hamlet. Kunstneren Per Kirkeby stod for at lave dekorationer til forestillingen, der blandt andet havde Jens Okking på plakaten.

Af andre tidlige succeser kan nævnes opførelsen af Erik Knudsens Ned med kulturen, der havde premiere d. 1. maj 1965, og som nåede at spille hele 69 gange på scenerne i Vestergade.

Teatret stod desuden for flere musikaftener og "Svale-bio", der arrangerede visninger af eksperimentalfilm i teatrets lokaler.

Flytning til Rosensgade

Blot få år efter teatrets opstart var eksistensen truet, da Aarhus Kommune havde besluttet, at den gamle bygning i Vestergade skulle rives ned. Teatret blev sammen med Bøckmanns Antikvariat tilbudt at flytte til bygningen i Rosensgade 11, der førhen blandt andet havde huset Jyllands første hospital. Teatret holdt til på 1. sal, mens antikvariatet rådede over stuen.

Flytningen betød også et farvel til de tre skuespillere, der havde været drivkraften bag teatrets opstart. De blev erstattet af den unge teateranmelder Henrik Bering-Liisberg, som blev ansat som Svalegangens første egentlige direktør.

I 1977 debuterede en anden stor aarhusiansk forfatter, Tage Skou-Hansen (1925-2015), som dramatiker på Svalegangen. Det skete med stykket Nedtælling, der meget forudseende omhandlede to terroristers plan om at sprænge Jyllands-Posten i luften.

Bygningen i Rosensgade huser i dag Ambassaden, der drives i samarbejde med Teater Katapult.

Teateret finder sin nuværende form

De små lokaler i Rosensgade blev hurtigt for trange, og i 1982 overtog Svalegangen de gamle bygninger i Rosenkrantzgade 21, hvor Kasino-Teatret havde holdt til fra 1900 til 1943. Efter krigen var bygningen blevet brugt til blandt andet jazzklub, og fra 1962 havde den været hjemsted for Danmarks Radio, der i 1981 var flyttet til sit nye domicil i det nordlige Aarhus.

Den nye bygning blev indviet d. 13. februar i 1982 med åbningsforestillingen Dansemus instrueret af Caspar Koch.

Flytningen blev gjort mulig, da kommunen opkøbte bygningen og stillede de nederste etager til rådighed for teatret. Her holder Teatret Svalegangen stadig til i dag, og det er siden vokset til at være landets fjerdestørste teater uden for København.

Svalegangen har tre scener: Gammel Sal med plads til ca. 190 gæster, Ny Sal med plads til ca. 135 gæster og Lille Sal med plads til 75 gæster.

Fra 1987 til udgangen af sæsonen 2015/2016 rummede teatret derudover Svalegangens Dukketeater, Danmarks eneste professionelle papirteater. Dukketeatret fusionerede herefter med Meklenborg Dukketeater og skiftede navn til Papirteatret Meklenborg, der i dag har hjemme på Teater Katapult.

I april 2013 modtog teatret 22,7 mio. kr. i fondsmidler fra Købmand Herman Sallings Fond. Pengene skulle bruges til en omfattende renovering af teatret, der blandt andet første til opførelsen af Ny Sal. Martin Weinberg Mortensen fra arkitekterne Friis og Moltke stod for tegningerne.

Se også

Litteratur og kilder