Marcus Bech Fritz (1868-1942)

Fra AarhusWiki
Marcus Bech Fritz

Marcus Bech Fritz (Født 22. maj 1868 i Aarhus, død 6. februar 1942 i Aarhus) var en aarhusiansk arkitekt og kunstmaler. M.B. Fritz var søn af kunstmaler Andreas Fritz (1828-1906) og hustru Sara Galthen Bech. Fritz blev gift med Anna Sophie Jensine Cathrine Fabricius (1879-1954) i 1906.

M.B. Fritz ligger begravet på Åbyhøj Kirkes kirkegård, eftersom han ved sin død boede på Bragesvej 32 i Åbyhøj.

Uddannelse og karriere

Marcus Bech Fritz blev student fra Aarhus Latinskole og derefter cand.phil. Han gik på Polyteknisk Læreanstalt og Teknisk Skole.

Han var elev på P.S. Krøyers Malerskole i København og blev herefter uddannet som arkitekt i 1908 på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Året efter blev han ansat hos arkitekt Sophus Frederik Kühnel ved flytningen af den gamle Borgmestergård til Landsudstillingen i 1909.

Derudover stod han for restaureringen af flere kirker og kirkeinventar og var arkitekt på mange ejendomme, villaer og sommerhuse. M.B. Fritz havde tegnestue i Mejlgade 8.

Som kunstmaler blev han kendt for flere forskellige malerier, herunder et af Moesgård skov, samt raderinger til Den Kongelige Kobberstiksamling og en del ekslibris. Hans foretrukne emner som maler var motiver fra det jyske landskab. Han udstillede kun en kort årrække, hvorefter han koncentrerede sig om arkitektgerningen.

Fra 1913 til 1938 var han formand for Aarhus Kunstforening og i 1917 modtog han en borgergave for fritlæggelsen af Aarhus Domkirke.

Ejendomme

Marcus Bech Fritz var arkitekt på følgende ejendomme i Aarhus:

Litteratur og kilder

  • Gravsted.dk
  • Kulturministeriet: Kunstindeks Danmark & Weilbachs Kunstnerleksikon (kulturarv.dk) (link august 2018)