Kalkværksvej 2

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Kalkværksvej 2 er en adresse på Kalkværksvej i Sydhavnen. På hjørnegrunden mellem Kalkværksvej og Jægergårdsgade ligger en tidligere kloakpumpestation ved det der var Sydhavns-bassinets vestside nær kvægtorvet. Pumpestationen blev projekteret af Stadsingeniørens Kontor, og opført i 1914 efter tegninger af arkitekt M.B. Fritz. I august 2017 åbnede Njord Gin-destilleri i den gamle pumpestation.

Sydhavnens kloakpumpestation

Kloakpumpestationen blev indrettet med to store stålvinduespartier i hver ende af bygningen. Vinduerne var ca. 6,4 meter brede og 4 meter høje, og vejede tilsammen ca. 4000 pund svarende til ca. 1800 kg. Indvendigt var der en 20 meter lang og 9 meter bred hvælving over maskinrummet udført af jernfirmaet Hofmann & Co. Murerarbejdet var udført af Brødrene Severinsen.

Opførelsen af kloakpumpestationen beløb sig til ca. 850.000 kr. Anlægget blev taget i drift fra flyttedag, 21. april 1914, og blev drevet af to automatiske regnvandspumper. Den daglige drift blev varetaget af to mand, men der kunne ved særligt arbejde med oprensning af pumpebrønden eller sandfagene rekvireres yderligere en til to mand.

Kalkværksvej 2 på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=42132

Litteratur og kilder

  • Århus Kommune. Stadsingeniørens Kontor 1869-1994. 125års Jubilæumsskrift. Århus Kommunes Trykkeri.
  • Aarhus Stiftstidende. Den nye Kloakpumpestation i Aarhus. 09-11-1913.