Andreas Fritz (1828-1906)

Fra AarhusWiki
Maler og fotograf Andreas Fritz

Andreas Fritz var en maler og fotograf med virke i Aarhus..

Født d. 2. november 1828 i Mou ved Aalborg, død d. 22. februar 1906 på Louisenhøj i Aarhus.

Søn af sognepræst Niels Fritz.

Gift i 1863 med Sara Jensine Linaa Bech, datter af købmand Marcus Galthen Bech, som var en fremtrædende person i Aarhus. Sammen med sin hustru fik Andreas Fritz sønnen Marcus Bech Fritz (1868-1942), der blev en aarhusianske arkitekt og kunstmaler.

Andreas Fritz læste ved Aarhus Realskole, hvor han havde Emmerik Lucian Høegh-Guldberg som tegnelærer. Herefter kom han ind på Kunstakademiet i København, hvorfra han blev færdig i 1855, efter at have været nogle år i militæret under Treårskrigen.

I 1850’erne flyttede han til Aarhus, hvor han etablerede sig som portræt og landskabsmaler. Fritz begyndte i 1863 på en karriere som fotograf, som han dyrkede sideløbende med arbejdet som maler.

Fritz arbejde ofte med landskabsmalerier fra Aarhus og omegn. Han har eksempelvis malet mange billeder fra Marselisborgskovene og Riis Skov. Både hans malerier og fotografier har ofte Aarhus som motiv, hvilket har gjort, at hans motiver er meget brugt i lokalhistoriske sammenhænge. Hans billeder var også populære i hans samtid, hvor de ofte blev givet som gaver og flere endte på Aarhus Museum.

Se også

Litteratur og kilderFotografi af Moesgård omkring 1867. Foto Andreas Fritz
Maleri af Aarhus set fra skovene i syd. 1890. Af Andreas Friz