Emmerik Lucian Høegh-Guldberg (1807-1881)

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Portræt af Emmerik Høegh-Guldberg. Skaber: Christen Købke, 1828.

Emmerik Lucian Høegh-Guldberg (født den 4. maj 1807, død den 31. maj 1881) var en kunstmaler fra Aarhus og var særligt kendt for sine malerier af dyr.

Emmerik Høegh-Guldberg var søn af Julius Høegh-Guldberg og hustru Margrethe Pallene Hahn.

Gift første gang den 16. september 1836 i Aarhus med med Vilhelmine Therese Gebauer. Gift anden gang den 21. december 1843 i Aarhus med Jacobine Mathilde Raae. Sammen fik de fem børn.

Uddannelse

Emmerik Høegh-Guldberg var søn af Julius Høegh-Guldberg og Margrethe Pallene Hahn, og familien boede på en gård i Frederiksgade 32.

Det var oprindeligt meningen, at Emmerik Høegh-Guldberg skulle have en karriere i militæret ligesom sin far, der var oberst. Derfor var han kadet i militæret fra 1819-1826. Det faldt dog tilsyneladende ikke i hans interesse, for han tog herefter til København, hvor han blev optaget på Kunstakademiet i 1828. Han arbejdede hovedsageligt med dyremaleri, men benyttede også radering, hvor man ætser et motiv i en metaloverflade.

Arbejde i Aarhus

I 1829 kom Emmerik Høegh-Guldberg igen til Aarhus og blev timelære i skrivning og regning ved Aarhus Katedralskole og fra 1839 ved Realskolen. I 1859 blev han adjunkt ved Katedralskolen og blev ved med at arbejde der indtil 1879.

På samme tid med sit arbejde ved Aarhus Katedralskole var han også forstander for Prins Frederik Ferdinands Tegneskole.

I 1840 var han med til at grundlægge en kunstudstilling i Aarhus og fungerede som inspektør for Aarhus Museum, som udstillingen udviklede sig til.

Aarhus Borgerlige Skydeselskab

Emmerik Høegh-Guldberg var i 1834 med til at stifte Aarhus Borgerlige Skydeselskab sammen med flere andre af byens førende mænd. Herefter blev han en af selskabets første direktører. Hans far, Julius Høegh-Guldberg, og bror, Christopher Julius Emil Høegh-Guldberg (1842-1901), var også medlemmer af selskabet. Hele familien var habile skytter og vandt ofte præmier ved selskabets skydninger.

Familie og privatliv

Emmerik Høegh-Guldberg blev i 1836 gift med Vilhelmine Therese Gebauer, som var datter af maleren Christian David Gebauer. Christian David Gebauer var Høegh-Guldbergs læremester ved kunstakademiet i København. Vilhelmine Therese Gebauer døde allerede i 1837, året efter deres bryllup.

I 1843 blev han gift for anden gang med Jacobine Mathilde Raae, som var datter af købmanden Peder Christian Raae. Emmerik og Jacobine fik fem børn: Carl Ove Høegh-Guldberg, Margrethe Frederikke Wilhelmine Høegh-Guldberg, Emma Nora Høegh-Guldberg, Petra Høegh-Guldberg og Julie Hanne Mathilde Høegh-Guldberg].

Det meste af sit voksenliv boede Emmerik Høegh-Guldberg sammen med sin familie i en ejendom på Klostergade 14.

Emmerik Høegh-Guldberg blev dannebrogsmand i 1853 og blev i 1874 slået til Ridder af Dannebrog. Der findes et portræt af ham på Aros Kunstmuseum malet i 1829 af vennen Christen Købke.

Litteratur og kilder