Aarhus Kommunehospital

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Århus Kommunehospital)
Aarhus Kommunehospital ved åbningen i 1893

I 1889 blev det besluttet at Aarhus skulle have et nyt sygehus. Man valgte at lade arkitekt Thomas Arboe (1836-1917) stå for tegningen af byggeriet, som stod færdig i 1893. Prisen blev omkring en halv million kr. For de penge fik byen et hospital med hovedbygning, lægebolig, inspektørbolig, økonomibygning med køkken, to afsondrede epidemibygninger og vaskeri, lighus og kapel.

Aarhus Kommunehospital blev indviet den 20. oktober 1893 med borgmester Vestergaard, arkitekt Thomas Arboe (1836-1917), stiftsprovst Hans Sørensen (1831-1903) og overlæge Christian Weis-Hoff-Rosencrone (1850-1906) som talere. Den færdige hospitalsbygning var omgivet af en have der var anlagt af gartner Lorents Christian Diedrichsen. (Diedrichsen).

Ved bygningens åbning var der i hovedbygningen plads til 140 medicinske og kirurgiske patienter og yderligere 60 patienter i to andre bygninger. Personalet bestod af en overlæge, to reservelæger, fire sygeplejersker, en elev, 14 piger og tre karle. Hospitalet har udviklet sig meget gennem tiden, med udvidelser, ombygninger og ændringer i procedurer.

Der var dog ingen patienter på hospitalet ved åbningen; de kom først den 1. november 1893, hvor de blev overført fra det gamle sygehus i Dynkarken.

Hospitalets hovedbygning med medicinske og kirurgiske patienter ændrede sig allerede i 1913, hvor man delte afdelinger i to. Derudover overflyttede man de epidemiske patienter til Marselisborg Hospital som lige var oprettet.

Røntgenafdelingen

Kommunehospitalets røntgenafdeling åbnede i efteråret 1896 efter, at Jens Christian Daniel Riis samme år havde indført det første røntgenapparat til Danmark. Christian Riis bragte røntgenapparatet til Danmark fra Paris efter et længere ophold i udlandet.

Røntgenstråler var blevet opdaget i 1895 af den tyske fysiker Wilhelm Conrad Röngten. Denne opdagelse fik han Nobelprisen i fysik for i 1901. Røntgenstråling er en form for elektromagnetisk stråling som kan bruges til at se gennem de bløde væv indtil knoglerne.

Den første del af C. F. Møller og Kay Fiskers plan, røntgenafdelingen i 1934, året før den blev indviet

Da sygehuset blev udvidet i 1930’erne, var røntgenafdelingen den første der stod klar.

Udvidelse af hospitalet

I 1931 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om en udvidelse af Kommunehospitalet. Konkurrencen blev vundet af C.F. Møller og Kay Fisker. Det var et stort byggeprojekt, som stod færdigt i forskellige dele. Den første afdeling, der stod færdig, var radiologisk afdeling, som blev påbegyndt i 1933 og stod færdig i 1935.

Herefter er hospitalet blevet udvidet med flere bygninger i takt med, at byen voksede og teknologien udviklede sig.

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Kommunehospital var et selvstændigt hospital indtil 2004, hvor det blev slået sammen med Aarhus Universitetshospital, Aarhus Sygehus. I februar 2005 besluttede det tidligere Aarhus Amtsråd at sætte planlægningen af Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU) i gang.

Kilde