Mindegade
Mindegade er en gade i det centrale Aarhus, tæt ved havnen. Den løber fra Dynkarken til Fiskergade. Gadens navn stammer tilbage fra før 1796.
I 1609 blev der syd for Århus Å opført en stor stenbygning, den såkaldte Trods Katholm, hvoraf de to nederste etager endnu er tilbage og ligger somMindegade 4. Da man i 1634 lavede en permanent træbro over åen, satte man samtidig gang i en bebyggelse af området ‘over broen’. Det blev senere kendt som Mindet og Dynkarken. Ordet ‘minde’ betyder munding med henvisning til åens munding. Indtil slutningen af 1600-tallet stod Mindeport i den sydøstlige ende af gaden, men selvom den flyttede til Dynkarken, så hed den fortsat Mindeport. Først i slutningen af 1700-tallet benævnes gaden Mindegade. Området rummede gennem tiden flere store købmandsgårde i bekvem nærhed af havnen. Det var i Mindegade 8, at storkøbmanden Hans Broge havde sin omfattende forretning.
I 1659 blev byen beskudt fra søsiden af svenske flådeenheder, og der anrettedes betydelig skade på åhavnen og kvartererne omkring denne. Mindegade gik ikke fri og blev i særdeleshed ramt af svenskernes angreb. Udgravninger efter nedrivningen af Mindegade 12 viser adskillige brøndefterladenskaber relateret til tiden før 1659 samt kanon- og blykugler rester. Datering af tømmer fra nedrivnigen af Mindegade 12 viser at tømmeret til genopbygning af huset i Mindegade kunne dateres til ca. 1660.
Kulturmiljøvurdering
Gaden må betegnes som del af et meget værdifuldt kulturmiljø bestående af købmandsgårde for førende skikkelser i 1800-tallets urbanisering og økonomiske modernisering samt af klassicistiske gårdanlæg og ejendomme. Gadens matrikelstruktur afspejler dens udviklingshistorie.
Anlæggelse som havnegade
Mindegade blev anlagt i slutningen af 1500-tallet eller begyndelsen af 1600-tallet uden for det egentlige købstadsområde. Gaden blev lagt i forlængelse af Skolegade og Mindebroen fra 1634 og skulle tjene som en ny havnegade. Havnen ved åens udmunding var ikke længere sejlbar i samme grad som tidligere, og de første, mindre moler blev anlagt ud for kysten. En byport, Mindeport, blev rejst ved gadens udløb, men med tiden rykket længere og længere mod syd, så den til sidst stod, hvor Sønder Allé løber i dag. Bag gaden strakte bymarken sig, så her var plads til at udfolde sit handelstalent, og gaden blev hjemsted for købmænd med stort pladsbehov herude ved byens ende.
Kaserne for dragoner
I 1800-tallet stod militæret og manglende indkvartering. Dragonkorpset var kommet til byen, og det var bystyrets ansvar at skaffe dem tag over hovedet. Det traf derfor – som påvist af lokalhistorikeren Torben Aastrup – aftale med købmandsfirmaet Meulengracht & Søn om at indrette en kaserne i Mindegade 10-12. Indkørslen til kasernen, der blev lagt inde i området mellem det nuværende Fredens Torv og Mindegade 10, fandt man nede fra strandområdet, og den fik passende navnet Ridderstræde. Helt frem til indvielsen af dragonkasernen i Vester Allé i 1870’erne, holdt rytterne til her.
Hans Broge køber op
Kasernen og nabogrundene var i mellemtiden blev købt af de to driftige købmandsbrødre Carl Frederik Vilhelm Lewerkhuusen (1800-1856) og Wilhelm Jacob Adolff Lewerkhuusen (1796-1879), men i 1847 fik Mindegade 8 ny ejer, en ung mand, der indrykkede denne annonce i Stiftstidende:
- Nyt Etablissement. At den af Hr. C.F.W. Leeverkhuusen i Gaarden Nr. 340 [gammelt nummer, svarer til nr. 8] paa Mindegade hidtil førte Colonial- Tømrer- og Produkthandel fra idag fortsættes af Undertegnede tillader jeg mig herved at avertere for Byens og Omegnens ærede Beboere, ligesom og, at jeg i denne vil bestræbe mig for, ved stedse at holde friske og udsøgte gode Varer og ved Opkjøb af Landmandens Producter til de høieste Priser, at sikre mig de Æredes Tilfredshed, som ville beære mig med deres Handel. Aarhuus 6. December 1847. Hans Broge.
Hans Broge indledte dermed sin vej mod positionen som Aarhus’ rigeste mand og Jyllands mest betydningsfulde købmand. Broge lod den gamle købmandsgård rive ned og et arkitekttegnet hus i klassicistisk stil opføre i så fornem en kvalitet, at det i dag er fredet. I dag er der daginstitution i ejendommen. Hans initialer står stadig over døren, hans pengeskab er i kælderen, og glasloftet over hans stuer er intakt.
Det er ikke helt ukendt for alle, at Hans Broges handelsimperium blev født i Mindegade 8. Men de færreste er klar over, at han også ejede nr. 10. Ejendommen og kasernen tilhørte amtsstuefuldmægtig og Klasselotterikollektør Vilhelm Lewerkhuusen, som solgte den til Hans Broge den 28. december 1877, og grunden blev lagt sammen med nummer 8.
Broge gik igen i gang med at opføre et passende domicil og trak denne gang på arkitekten Thomas Arboe (1836-1917), der også har tegnet det ældste af Kommunehospitalet. Der blev atter valgt et klassicistisk snit, og facaden blev igen smykket med skulpturer og tegn, der afslørerede kilden til velstanden: handel og landbrug. Omme bag de to facader strakte købmandsgården sig med kornlagre, pakhuse, tørreovne, tømmerpladser, vognporte og alle mulige andre større og mindre bygninger. De strakte sig helt over til hækken ind mod naboen, som var fabrikant Thomas Ths. Sabroes grund (hvor Politigården ligger i dag).
Så manglede Hans Broge bare nummer 6. Her havde familien Schandorff en købmandsgård, men efter et dødsfald overtog Broge i 1876/77 gården, men vist kun for at få fingre i den sydligste del af den, mens han solgte resten videre.
Videreført af slægterne Broge og Wærum
Mindegade 8 og 10 blev senere overtaget af Broges kompagnon, Søren Christian Wærum, og efter hans død af Hans Broges sønnesøn Hans Carl Broge (1882-1959). En broget skæbne med mange skiftende ejere ventede herefter på bygningerne.
Med tiden forsvandt mange af bagbygningerne, men inde i gårdene er der umiskendelige historiske miljøer efter 1800-tallets største handelsmænd, så Mindegades handelsdomiciler er ikke desto mindre blandt perlerne i byens historiske kulturmiljø.
Bygninger og adresser
- Mindegade 4. En af Aarhus' ældste ejendomme "Trods Katholm".
- Mindegade 6.
- Mindegade 8.
- Mindegade 10. I årene 1880-1885 holdt Kreditforeningen Danmark til på førstesalen i denne Hans Broges nyopførte ejendom
- Mindegade 12. Matrikel nummer 93, oprindeligt bygget som købmandsgård. Nu nedrevet. Det to meter høje hus´ grundmurede forside omfattede ti vinduesfag. Hvor sydsidens tidligere skarpe fremspring i gaden var mildnet ved en karakteristisk runding, havde nordgavlens port en sandstenstavle med ejendommens nummer fra 1829 (Nummer 339).
- Mindegade 10-12. se også Mindegades kaserne.
- Mindegade 18. Se også Jomsborg.
- Mindegade 21. Se også Havnecafeen.
Mindegade på Aarhusarkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Connie Jantzen: Middelalderbyen Aarhus. 2013
- Sejrs Sedler
- Torben Aastrup om Kaarsberg-slægten, Lewerkhuusen samt ejendommene i Mindegade og Fiskergade: [1]
- Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018