Salling
Salling er et aarhusiansk stormagasin beliggende på Søndergade 27 på Strøget. Salling åbnede i det 20 århundrede flere afdelinger i Jylland, og er i dag en del af den store landsdækkende supermarkedskoncern Salling Group A/S.
”Aarhus ny kontante Manufakturforretning”
Frederik Ferdinand Salling åbnede den 19. oktober 1906 ”Aarhus ny kontante Manufakturforretning”. Butikken lå på Søndergade 34. Navnet på butikken kom sig af, at det var normalt at købe på kredit i butikker. Dette var ikke muligt i Sallings butik; der skulle betales kontant, heraf navnet.
I butikken arbejdede udover Ferdinand Salling også en kommis og en dame ved kassen. Der blev solgt udsalgsvarer i butikken, hvilket vil sige, at man købte et parti varer op for at sælge det med det samme frem for at have et fast sortiment. Butikken blev derfor ikke afhængig af et stort varelager.
Butikkens reklamer stod Ferdinand Salling for. Han var også et fast syn i butikken, og i løbet af få år kom hans navn også på facaden.
Der var fremgang i butikken, og i 1911 åbnede Salling en butik i Ebeltoft, ”Ebeltofts kontante Manufakturforretning - Ferdinand Salling.” Butikken gik dog ikke så godt som den i Aarhus, og den måtte lukke i 1914.
Søndergade 27
Ferdinand Salling fik i 1914 mulighed for at købe Søndergade 27 for 65.000 kr. Han slog til, og flyttede i efteråret 1916 sin forretning over på den anden side af gaden. I den nye forretning var der mere plads. Der var fremgang i butikken, og i 1930 blev den ombygget med indvendig facade. Det gav butikken mere udstillingsplads, men mindre butiksplads. Det var derfor nødvendigt allerede i 1932 at bygge om igen. Man inddrog plads bag til at lave butikken i to plan. Igennem de næste år overtog Salling flere af de omkringliggende huse, hvilket gjorde jævnlige ombygninger nødvendige. Butikken voksede, og arealet skulle vokse med.
Et andet koncept, der kom til i løbet af 1930’erne, var afdelingschefer. Ferdinand Salling havde indtil da overset alle de forskellige afdelinger, men i løbet af 1930’erne voksede butikken sig så stor, at det var nødvendigt med afdelingschefer i de enkelte afdelinger.
Salling under besættelsen
Under den tyske besættelse havde de danske forretninger hårde kår. Forretningerne kunne ikke skaffe de varer hjem, de plejede, og det stillede krav til opfindsomheden. Salling åbnede i 1942 en genbrugsafdeling. Her kunne man købte brugte varer, som Salling købte op. En andet af besættelsens opfindelser var en systue, hvor man kunne få syet sit gamle tøj om.
Det var nu ikke kun udfordringer under 2. Verdenskrig. I 1944 opstod muligheden for Salling for at købe naboejendommen Søndergade 29.
Herman Salling træder ind i virksomheden
I 1946 trådte Ferdinand Sallings søn Herman Christian Salling ind i virksomheden. Det var også i 1946, at firmaet begyndte på en større ombygning af bygningerne. Ombygningen var tegnet af C.F. Møller og Gunnar Georg Krohn. Salling skulle løftes fra forretning til et stormagasin. Ombygningen stod færdig i 1948 og gav blandt andet mulighed for en øget udnyttelse af vinduer og plads.
Efter Herman Salling kom ind i firmaet, blev det også nødvendigt at tænke på fremtiden og generationskiftet. En del af dette arbejde kom til udtryk ved, at Salling blev til F. Salling A/S i 1952. Samme år begyndte firmaet næste etape af en ombygning, som stod færdig året efter.
Ferdinand Salling døde i 1953, og Herman Salling drev herefter firmaet videre alene, men i 1958 blev det for stort, og Kaj Højlund blev ansat som kontorchef.
Sallings 50 års jubilæum
Salling havde 50 års jubilæum i 1956. Jubilæet var blevet markeret i ugerne op til med annoncer, hvor alle aarhusianere blev inviteret til fest med gode tilbud. Der var også blevet udsendt et jubilæumsblad til hele byens opland. Bladet indeholdt butikkens historie, men var også fyldt med tilbud på udsalgsvarer.
Natten inden jubilæet var butiksfacaden blevet pyntet med 200.000 friske blomster af blomsterhandler Jørgen Abel. Folk valfartede til for at se den smukke facade, som var belyst om natten.
Dansk Supermarked
I løbet af 1950’erne var Herman Salling på en række udlandsrejser. Blandt andet til USA, hvor han oplevede en række nye forretningskoncepter. Et af dem var de såkaldte ”Variety Stores”, som han var meget inspireret af. Den inspiration brugte han til føtex, som han åbnede i 1960 i Guldsmedgade. I føtex fandt man både madvarer og tekstil, isenkram og elektronik.
Føtex blev drevet af Jysk Supermarked A/S, som Salling havde oprettet og var direktør for. I arbejdet med at finde kapital til firmaet fik han skabt en kontakt med skibsreder og koncernejer A. P. Møller, hvilket førte til oprettelsen af Dansk Supermarked A/S.
Dansk Supermarked udviklede sig med tiden til at dække en hel række forretningstyper blandt andet Domo (1969), Bilka (1971) og Netto (1979).
Salling trak sig som direktør for Dansk Supermarked i 1999, men fortsatte med at være bestyrelsesformand frem til sin død i 2006.
Salling Super
Salling åbnede en ny del i 1963, Salling Super. Afdelingen var placeret i kælderen og var et supermarked i Salling. Salling Super var ikke en umiddelbar succes, men med tiden blev det populært, specielt i 1970’erne, hvor afdelingen fik en ny leder, slagtermester Kjeld Knudsen og et nyt koncept. Det nye koncept var city-supermarkedet, hvor man skulle købe de lidt bedre ting, når det skulle være ekstra lækkert.
Salling Aalborg
I 1964 udvidede Salling med en filial i Aalborg. Butikken var et led i partnerskabet omkring Dansk Supermarked. Butikken blev hurtigt en succes. Åbningen af Salling Aalborg førte også til intern konkurrence i Salling. Denne konkurrence kom blandt andet til udtryk ved de årlige fodboldkampe mellem afdelingscheferne fra Aarhus og Aalborg.
Salling efter Dansk Supermarked
Søndergade blev i 1972 omdannet til gågade, Strøget. Varehuset egnede sig derfor ikke længere til at sælge tunge ting som møbler. Derfor åbnede Salling Domo i Viby, hvor man kunne købe de møbler, man tidligere havde købt i butikken.
Salling og Dansk Supermarked var efterhånden blevet for stort til, at Herman Salling kunne fortsætte som enedirektør. I 1977 blev Ellen Bøgh derfor udnævnt til direktør for stormagasinerne og Domo. Hun havde inden da været ansvarlig for importafdelingen gennem mange år. Til trods for titlen som direktør skulle Ellen Bøgh stadig rapportere tilbage til Herman Salling. Ellen Bøgh døde i 1985 efter længere tids sygdom.
I 1995 ville Salling bygge igen. Forretningen var blevet for lille til at rumme de nye måder at handle på. Ombygningen førte dog til en række politisk tovtrækkerier. Dette bevirkede, at man først kom i gang i 2003. Arkitekterne bag var C. F. Møllers tegnestue, som også tidligere havde arbejdet sammen med Salling. Ombygningen stod færdig i 2005. Her blev endnu en af Sallings nabobygninger taget med ind i varehuset. Herman Salling klippede selv snoren over til et nyt, moderne varehus. Han døde året efter i 2006 efter at have fejret 60 års jubilæum i Salling.
Salling efter Herman Salling
Salling kunne i 2006 holde 100 års jubilæum.
Sallings ejerskab overgik derefter til Købmand Herman Salling Fonden, som er en del af ejerkredsen til Dansk Supermarked. Karin Gerda Salling, Herman Sallings hustru, blev en del af fondens bestyrelse.
Stormagasinet bærer fortsat grundlæggerens navn, F. Salling A/S.
Kilder
- Sallingarkivet ved Aarhus Stadsarkiv
- Henrik Fode: "Vi mødes i Salling" fra 2006
- Kurt Lundskov: Det gamle Aarhus. Historier fra byen - byens historie. 2008/2011.