Karin Gerda Salling

Fra AarhusWiki
Indvielse af Salling ROOFTOP ses fra venstre Karin Gerda Salling næstformand i bestyrelsen i Salling Fondene sammen med forhenværende borgmester i Aarhus Thorkild Simonsen (1926-2022). Fotograf Kim Haugaard, 2017, Aarhus Stadsarkiv.
Karin Gerda Salling fotograferet i anledning af sin 70-års fødselsdag, der blev holdt i Hermans i Tivoli Friheden. Fotograf Kim Haugaard, 2013, Aarhus Stadsarkiv.

Bestyrelsesmedlem og næstformand, Karin Gerda Salling, født Andersen den 14. juli 1943 i Vorup ved Randers.

Opvækst

Forældrene var snedkermester Aage Andersen (født 1908) og Lili Agnethe Sørensen (født 1910). Faderen var formand for Randers Snedkerlaug og medejer af virksomheden Andersen & Sørensen. Opvæksten foregik på Trekronervej i det nordlige Randers, hvor kønsrollerne var traditionelle. Karin Salling har flere gange udtalt, at moderen stod for kærligheden, mens faderen stod for trygheden. Karin Salling var en efternøler med en ældre storebror og storesøster. Barndommen var tryg og stabil. Hun var ikke så meget til det huslige med broderi og madlavning, men lærte at fiske af sin far og tog som ung også jagttegn.

Fru Salling

Karin Salling blev uddannet tandtekniker. Ved siden af klinikjobbet arbejde Karin Salling som model i flere år – blandt andet for Salling i Aarhus.

Nytårsaften 1975 på feriestedet Hvide Hus i Ebeltoft mødte Karin Salling Herman Salling, der var direktør for Salling og Dansk Supermarked. Karin Salling var på dette tidspunkt gift og havde en datter. Karin og Herman Salling forelskede sig og blev gift 21. januar 1977 i Risskov. Kort forinden var Karin Salling og datteren Tina flyttet ind i Herman Sallings villa i Højbjerg, som siden har været Karin Sallings hjem.

Ligesom i barndomshjemmet var rollefordelingen i hjemmet i Højbjerg traditionel. Karin Salling styrede hjemmet med helt faste rytmer og spisetider, mens Herman Salling styrede sin virksomhed.

Mens Herman Salling var på arbejde, havde fru Salling dog masser af tid til at pleje egne interesser. Sammen med Herman Salling delte hun en kærlighed for heste og har gennem årene ejet flere derby-vindere.

Arbejdet i Sallingfondene

8. maj 2006 døde Herman Salling. Herman Salling havde inden sin død sikret Karin Salling en fast plads i bestyrelsen, som dog ved Karin Sallings egen død skal gå videre til en person uden for familien.

Gennem sit utrættelige arbejde som næstformand i Salling Fondene har Karin Salling haft kæmpe indflydelse på især kulturlivet i Aarhus. Fondene har gennem årene doneret for omkring to milliarder kroner. Karin Salling har dog altid lagt vægt på, at det ikke er hende, der har skabt pengene, men Ferdinand og Herman Salling samt personalet og kunder i Salling-koncernen, ligesom de er fem medlemmer i bestyrelsen, som skal blive enige. Fonden lægger vægt på, at de projekter, de støtter, skal komme mange til gode.

I anledning af Karin Sallings 80-års fødselsdag i 2023 blev Havnepladsen i Aarhus omdøbt Herman Sallings Plads.

Poster

  • Bestyrelsesmedlem af Dansk Laksefond
  • Protektor for Hospice Søholm
  • Protektor for Kirkens Korshær
  • Januar 2022 udnævnt til Dronning Margrethes kammerdame

Karin Gerda Salling på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Karin Salling

Litteratur og kilder