Frederiksgade

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Frederiksgade, set mod Frederiks Bro, Immervad og Lille Torv, 1907.

Frederiksgade er en gade, der ligger i den indre by. Den går fra Immervad til Rådhuspladsen, hvor gaden bliver til Frederiks Allé.

Efter at man i middelalderen havde lavet en bro over åen ved vadestedet Immervad fik vejen mod sydvest, der gik op over en stejl bakke, navnet Brobjerg. Navnet ‘brobærgh’ optræder i købstadsprivilegierne givet af Christoffer af Bayern i 1441.

Bebyggelse langs vejen Brobjerg opstår i løbet af 1400-tallet bl. a. med opførelse i 1482 af Karmeliterklostret nær toppen af bakken. Der har gennem tiderne ligget flere store gårde langs vejen beboet af kendte købmandsfamilier.

I 1824 blev gaden op ad Brobjerg opkaldt efter den danske kong Frederik VI (1768-1839), der under et besøg i Aarhus var inddraget i fornyelsen af Brobjerg Port. Til ære for kongens besøg fik den nyopførte byport navnet Frederiksport og gaden blev til Frederiksgade. I 1973 vedtog byrådet at indrette gaden til gågade.

I 1830 købte købmand Christian Bang (1794-1870) oliepressen fra oliemøllen i Frederiksgade og flyttede firmaet til Mejlgade 50.

I juni 1974 blev gaden omdannet til gågade.

Ejendomme

Se også

Frederiksgade og Brobjerg på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Leif Dehnits og overført fra Århus Leksikon
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018