Frederiksgade

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Brobjerg)
Frederiksgade, set mod Frederiks Bro, Immervad og Lille Torv, 1907.

Frederiksgade er en gade, der ligger i den indre by. Den går fra Immervad til Rådhuspladsen, hvor gaden bliver til Frederiks Allé.

Efter at man i middelalderen havde lavet en bro over åen ved vadestedet Immervad fik vejen mod sydvest, der gik op over en stejl bakke, navnet Brobjerg. Navnet ‘brobærgh’ optræder i købstadsprivilegierne givet af Christoffer af Bayern i 1441.

Bebyggelse langs vejen Brobjerg opstår i løbet af 1400-tallet bl. a. med opførelse i 1482 af karmelitterklosteret nær toppen af bakken. Der har gennem tiderne ligget flere store gårde langs vejen beboet af kendte købmandsfamilier.

I 1824 blev gaden op ad Brobjerg opkaldt efter den danske kong Frederik VI (1768-1839), der under et besøg i Aarhus var inddraget i fornyelsen af Brobjerg Port. Til ære for kongens besøg fik den nyopførte byport navnet Frederiksport og gaden blev til Frederiksgade. I 1973 vedtog byrådet at indrette gaden til gågade.

I 1830 købte købmand Christian Bang (1794-1870) oliepressen fra oliemøllen i Frederiksgade og flyttede firmaet til Mejlgade 50.

Ejendomme

Se også

Brobjerg på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Brobjerg

Frederiksgade på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Frederiksgade

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Leif Dehnits og overført fra Århus Leksikon
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018