Husets Musikteater
Husets Musikteater var et kombineret spillested og teaterscene beliggende i Huset på Vester Allé i Aarhus.
Husets bygninger var oprindeligt blevet bygget i 1877 for at huse Aarhus Museum, der senere blev til Forhistorisk Museum. Museet flyttede ud af deres gamle tilhørssted i Vester Allé 15 i 1970 for i stedet at overtage Moesgård herregårds bygninger samt omkring 100 hektar jord og blive til Moesgård Museum. Dermed var vejen banet for at bruge bygningerne til et nyt formål.
Ungdommens Hus
Bygningen på Vester Allé 15 blev indtaget af Århus Ungdommens Fællesråd, der siden 1965 havde planlagt at overtage stedet, kort efter museets flytning i 1970. Alligevel tog det lang tid, før stedet blev taget i brug, og den første organisering af den daglige drift på stedet kan knap spores før en annonce i Aarhus Stiftstidende den 9. juli 1972. Her står der, at "Ungdommens Hus søger 2 personer til den daglige rengøring i huset. Arbejdets omfang vil være ca. 3 timer dgl. placeret f.eks. fra 7-10 ugens 5 første dage."
Huset - som man foretrak at kalde stedet for ikke at skræmme knap så unge gæster væk - åbnede 1. august 1972 som et kommunalt aktivitetscenter. Her kunne aarhusianerne - og nok især den kreative ungdomsånd - få lov til at udfolde sig i værksteder på øverste etage og med arrangementer som koncerter, foredrag, teater m.m. i stueetagen. Lokalet med scenen, der blev brugt til arrangementer, havde plads til 300 publikummer, så i starten var det hovedsageligt upcoming kunstnere med mindre skarer af fans, der indtog stedet.
Toneangivende spillested
Fra 1974 var Huset som spillested ledet af Trevor Davies – en ildsjæl med gode kontakter, der med sin kvalitetsbevidsthed skaffede gode navne og gav stedet en stærk musikalsk profil.
Husets Musikteater har gennem tiden lagt scene til mange koncerter, og blev kendt for at være en scene, hvor alt fra nydannede punkbands til internationale artister som Radiohead (1993) optrådte. Huset blev et sted, hvor der altid summede af liv, og hvor der var et stærkt miljø af frivillige ildsjæle, der var med til at gøre initiativerne til virkelighed.
Det var blandt andet her en lille flok aarhusianske og københavnske punk-bands i 1978 slog pjalterne sammen og indtog scenen for to aftener i træk. Det blev startskuddet til den aarhusianske Pære Punk-festival (selvom navnet først kom året efter med indspilningen af LP’en Pære Punk), der for alvor var med til at sætte skub i punkscenen. Udover Pære Punk-festivalerne lagde Huset også scene til de internationalt anerkendte Monody-festivaler som blev afviklet årligt mellem 1981-1987.
Huset var et af de få steder, som ville engagere sig med undergrundsscenen, heriblandt punkmusikken, i slutningen af 1970’erne og 1980’erne. Og der blev da også i perioder hyppigt afviklet punkarrangementer, f.eks. alene på to måneder i 1983. Her afvikledes, foruden Monody Festival tidligere på året, bl.a. ”No Århus Benefit”. Dette blev arrangeret af ”Johnny Concrete”, en stor drivkraft for punkscenen i Aarhus og redaktør på undergrundsmagasinet "No Århus". Her skulle det engelske band Disorder bl.a. spille, men de nåede aldrig frem grundet en politisag i hjemlandet. På programmet var også Aarhus-lokale Electric Deads og The Zero Point. Få dage senere afvikledes punkarrangementet ”Spånplade Party”, arrangeret af pladeselskabet Spån Records. Her optrådte arrangørenes egne bands, heriblandt War of Destruction. Senere samme måned blev der på ny afviklet et ”No Århus”-arrangement. Denne gang et syv-timers arrangement, bl.a. med engelske The Destructors, tyske Gorilla Aktiv og de finske Bastards og Rattus, foruden også de danske og lokale bands som War of Destruction.
Store internationale kunstnere som Dexter Gordon, John Scofield og The Roots har også spillet i Huset.
Musikteatret bliver til VoxHall
Spillestedet eksisterede under navnet Husets Musikteater frem til juni 1998, hvor det lukkede i sin oprindelig form for at blive ombygget og moderniseret. Det var en stor satsning at lukke helt, da Husets Musikteater de senere år havde haft god succes og et stigende antal besøgende. Af samme grund var det dog nødvendigt med udvidelsen, som skulle give stedet plads til godt 500 tilskuere.
Musikteatrets nye sted, VoxHall, åbnede i 1999 og skulle ses som en form for fortsættelse af sin forgænger. Den daværende musikchef for stedet udtalte i forbindelse med om- og tilbygningerne: "Vi tager afsæt i det gamle Musikteater, og bygger videre derfra." Samtidig sagde han om det nye, større spillested: "Tiden vil vise, hvor stor publikumskapaciteten egentlig bliver. Indrømmet: 550 er måske lige i overkanten. Men selvom det reelle tal bliver 50 lavere, betyder det stadig, at vi kan tage større, spændende musikalske produktioner ind. De spændende navne, som i dag kun kommer til København, skal man også kunne opleve i Århus." I samme interview analyserede han dynamikken mellem de aarhusianske spillesteder i grove træk som værende, at Train stod for den mere populære og etablerede del af rocken, Musikcaféen i Mejlgade var rugekassen for upcoming artister, og Husets Musikteater med den gøede plads nu skulle til at stå for de navne, som var ved at slå afgørende igennem og ville komme til at tegne fremtiden for musikscenen.
VoxHall blev indviet torsdag den 26. august 1999 med et lukket arrangement, hvor Marie Frank og Lovebites spillede. Af de nysgerrige kunne arrangementet dog også følges hjemmefra på internettet via "Opasia", der sendte det online kl. 20. Dagen efter, fredag den 27 august 1999, blev den første offentlige koncert opført på VoxHall, og her spillede Cæcilie Nordby og Godspeed. Hen over efteråret spillede desuden store navne som Caroline Henderson, Supergrass, Lamp og Bloodhound Gang.
Se også
- Byvandringen Byens Lydspor på Aarhus Stadsarkivs hjemmeside
- Byens Lydspors podcastafsnit om Husets Musikteater
Huset på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Music City Aarhus 2022 om Husets Musikteater i deres byvandring Byens Lydspor, https://musiccityaarhus2022.dk/husets-musikteater/
- aarhusjazzhistorie.dk om Husets Musikteater, https://aarhusjazzhistorie.dk/husets-musikteateratlas/
- Aarhus Stiftstidende, 9. juli 1972, s. 27: "Ungdommens Hus søger"
- Aarhus Stiftstidende, 26. juli 1972, s. 14: "Fire fra Huset imødegår kritik"
- Aarhus Stiftstidende, 24. august 1983, s. 11: "Uorden i Huset"
- Aarhus Stiftstidende, 1. september 1983, s. 26: "Koncerter"
- Aarhus Stiftstidende, 27. oktober 1983, s. 23: "Punk-Johnny gi'r ikke op"
- Aarhus Stiftstidende, 29. december 1997, 2. del s. 5: "Husets ombygning: Ingen afgørelse i år"
- Aarhus Stiftstidende, 30. september 1998, 3. del s. 2.
- Aarhus Stiftstidende, 23. april 1999, 2. del s. 6: "Århus bliver et musikalsk omdrejningspunkt"
- Aarhus Stiftstidende, 26. august 1999, 2. del s. 5: "VoxHall klar til Århus-rocken"