Monody Festival

Fra AarhusWiki
Optræden på Monody Festival 1986. Fotograf Jens Tønnesen, Aarhus Stadsarkiv.

Monody Festival var en to-dages festival som blev afviklet årligt mellem 1981-1987.

Monody Festival var en punk- og new wave festival i Aarhus som blev afviklet årligt i Husets Musikteater (i dag Voxhall). Festivalen var arrangeret af ildsjæle indenfor punkmiljøet, og den tiltrak publikum fra både ind- og udland. Hensigten med festivalen var at få musikken eksponeret i en tid, hvor punkbands havde svært ved at finde spillesteder som ville booke eller huse dem i Aarhus – særligt ovenpå episoden ved Rock Mod Profitten (Staklade Massakren) i 1980.

Da Monody Festival løb af stablen i 1981, hed festivalen blot ”Punk ’81” og var Danmarks største punk- og new-wave festival. Artisterne varierede fra lokale til internationale kunstnere, dog hovedsageligt danske- og særligt lokale bands. Monody Festival 1982 bestod f.eks. af det tyske band T.O.T og det finske band Kaaos, samt hele 25 danske bands, hvoraf halvdelen var aarhusianske. Overskuddet fra arrangementet blev fordelt ud på grupperne.

Ligeledes var der i 1983 lagt i kakkelovnen til to lange punk-dage. Programmet var sat til fem timer fredag og otte timer lørdag, med tilsammen 24 bands. Heriblandt var at finde tre tyske bands: Das Grauen, SS20 og Trauerfeier. Blandt de aarhusianske bands var The Zero Point, War of Destruction og Crap. Omkring 600 gæster deltog samme år.

Da Monody festival 1985 løb af stablen, var punk på daværende tidspunkt på vej i en nedadgående retning. Dette blev blandt arrangørerne bl.a. blev forklaret ved, at der ikke blev gjort plads til punk på spillestederne - og dets færre arrangementer, dets mindre opmærksomhed. Der var på dette tidspunkt hovedsageligt kun plads til punkmusikken i Huset. En anden forklaring var desuden, at punk altid havde haft sine bølger. Derfor bestod festivalen stadig, og bød på både hardcore punk, eksperimental punk, avantgarde og mange flere subgenrer hertil. Monody festival 1985 blev en succes, hvor der stadig flokkedes punkere fra ind- og udland for at opleve den store 2-dages festival. Samme år havde billetsalget svært ved at følge med.

Monody Festival afvikledes igen i 1986 på et tidspunkt hvor punken, ifølge arrangørerne, levede i bedste velgående. Ikke desto mindre blev det den andensidste festival.

1987 bliver nemlig enden på Monody festival. Der skulle her være opstået ballade udenfor Huset mellem politi og punkerne, og desuden være foregået hærværk. 33 politifolk deltog i aktionen, hvor 30 personer blev anholdt og omkring 10 unge måtte behandles for slag og hundebid. En aktion som medførte massive klager mod politiet for politivold. Sagen kom til Lokalnævnet, som ikke så nogen grund til at belyse sagen yderligere, og statsadvokaten så intet grundlag til at rejse straffesag mod enkelte betjente.

Huset selv forklarede, at beslutningen om at stoppe afviklingen af Monody Festival var taget forinden, idet ”tiden er løbet fra de store punk-arrangementer”.

Monody Festival på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Monody_Festival

Litteratur og kilder

  • Aarhus Stiftstidende. To dages punk. 26/05/1982.
  • Aarhus Stiftstidende. Punk-marathon. 20/04/1983.
  • Aarhus Stiftstidende. Med humor og originalitet. 25/04/1983.
  • Aarhus Stiftstidende. Et kvarter over punk. 19/04/1985.
  • Aarhus Stiftstidende. Ånder endnu – med besvær. 21/04/1985
  • Aarhus Stiftstidende. "Stadig liv i punken". 02/05/1986.
  • Aarhus Stiftstidende. ’huset i ro igen. 02/05/1987.
  • Aarhus Stiftstidende. Politifolk nægtede at udtale sig. 26/11/1987.