Rock Mod Profitten (Staklade Massakren)

Fra AarhusWiki

Rock Mod Profitten var en éndags punkfestival som løb af stablen d. 16. februar 1980 i Stakladen.

Koncerten var arrangeret af musikerne selv, med Mariane/Daniella (Slim, Gylle) og Johnny Concrete (Dream Police, The Clochards) i front. Musikerne mente, at de blev snydt af koncertarrangørerne og desuden truet med udelukkelse fra flere steder i musikmiljøet. Derfor bestemte de sig for selv at arrangere ”Rock Mod Profitten” (profitten hentyder til koncertarrangørers profit).

Arrangementets line-up bestod punkbands fra København og Aarhus. Aftenen skulle byde på 14 bands; Gylle, The Clochards, Normals, Susan and the Cocks, Circumcision, Fucking Ghosts, Bad Semen, The Zero Point, Jesse and the Squint Eyed, Johnny & De Kolde Dæmoner, Olsens Punk Band, Keybox, Black Badges og Screamers.

Koncerten, med næsten 500 gæster, skulle dog udvikle sig til et regulært kaos, som senere i folkemunde tilegnede sig navnet Staklade Massakren. Det startede med en konfrontation mellem en gruppe rockere fra Tornadoes (Hells Angels supportgruppe), som ikke brød sig om punkernes udseende. Dette førte til mindre slagsmål, som der dog hurtigt kom styr på, da det blev trukket udenfor salen. Men politiet var blevet tilkaldt. Omkring 22-tiden rykker politiet konsekvent ind, og da opstod store slagsmål udenfor.

Uroen breder sig, og politiet bliver mødt af kasteskyts i form af ølflasker og sten. Arrangøren skulle være blevet bedt om at meddele fra scenen, at gæsterne skulle forlade salen - men nægtede, i håbet om at kunne fortsætte arrangementet i ro og mag.

Han skulle efterfølgende ”brutalt” være blevet revet ned fra scenen, hvilket fik salen til at koge over. Publikum bliver mast mod udgangen af salen af en kæde af politibetjente midt i slåskamp og kaos - nu mellem rockere, punkere og politiet som trak stavene og desuden stod klar med politihunde, som folk måtte flygte fra bl.a. ved at kravle op i træerne. Aktionen varede en times-tid og kun 4-5 bands nåede at spille. Én politibetjent og omtrent ti koncertgængere blev kvæstet. 6 blev anholdt.

Det sluttede dog ikke her. Politiet blev efter aktionen anklaget for ”vold og unødvendig brutalitet” under deres aktion, og sagen skulle dermed op på Lokalnævnet. Der blev delt løbesedler ud i Aarhus, som betegnede hændelsen som ”Staklade Massakren”, hvorfra tilnavnet opstod. Deres syn på sagen var, at politiet slog unødvendigt om sig og dermed spredte panikken – hvorimod politiets udlægning var, at kun én betjent trak en knippel.

Politiet bliver i Aarhus Stiftstidende mødt af et hav af klager i læserbreve. Her bliver de bl.a. kritiseret for at kaste folk hen ad asfalten, sparke og pudse hundene på gæsterne og slå med hundekæder. Desuden blev det også kritiseret, at sagen blev fordrejet i Aarhus Stiftstidendes artikel om hændelserne.

Blandt koncertgængerne var også radioværten Hans Otto Bisgaard, som ville lave en reportage til programmet ”Rock-Nyt” på P3. Han var af den overbevisning, at begivenhederne ikke måtte få konsekvenser for punkerne, da de var ”helt uden skyld i politiets indgriben”. Udsendelsen blev sendt d. 21/02/1980 omkring kl. 20.00.

Kritikken af politiet nåede desuden ligeledes til Folketinget, hvor der af Venstresocialisten (VS) Preben Wilhjelm rejste spørgsmål til ordensmagten.

Konsekvensen efter arrangementet blev en ekskludering af punk flere steder i musikmiljøet, heriblandt fra Stakladen, og man kunne desuden ikke finde et koncertsted til ”Rock mod profitten 2”, hvorfor det aldrig genopstod.

Rock Mod Profitten, eller Staklade Massakren, har siden hændelserne stået som en voldsom oplevelse blandt flere af de tilstedeværende.

Rock Mod Profitten (Staklade Massakren) på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Rock_Mod_Profitten_(Staklade_Massakren)

Litteratur og kilder

  • Aarhus Stiftstidende. Ugens koncerter. 13/02/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. Forlystelser (reklame). 16/02/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. Punk mod profitten. 16/02/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. Punkrock endte i kaos og blod & Panik da politiet ryddede Stakladen. 18/02/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. Politiet på anklagebænken. 19/02/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. Unødvendig ballade ved punkkoncerten. 20/02/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. Ikke »Punkerne«s skyld. 24/02/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. VS-folketingsmand vil ikke møde Århus Politi. 02/03/1980.
  • Aarhus Stiftstidende. Masser af punk, men ingen steder at spille. 02/07/1980.