Fredens Torv 8

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Fredens Torv 8. Fotograf Anita Strømberg Kimborg, 1997, Aarhus Stadsarkiv.
Udsigt over Aarhus fra terrænet syd for den tidligere godsbanegård. Omtrent midt i billedet ses Fredens Torv 8 for enden af Fredensgade. Fotograf Andreas Fritz, ca. 1865, Aarhus Stadsarkiv.

Fredens Torv 8 er en adresse på Fredens Torv i centrum af Aarhus.

På Fredens Torv 8 ligger en ældre ejendom, der blev opført af murermester Anthon Peter Preis (1813-1868) i 1856. På dette tidspunkt var Aarhus en så lille by, at Preis' nye gård lå i den sydlige udkant af den. Bygningen lå på matrikel nummer 283 og fik oprindeligt husnummeret 1041, indtil det moderne husnummersystem blev indført i 1869 og det blev ændret til nummer 8.

Ejendommen har en port i hver side, hvoraf den ene giver adgang til Posthussmøgen.

Privat ejendom og hjem

Fredens Torv 8 optræder for første gang i folketællingen fra 1860, hvor man kan se, at Preis boede på adressen sammen med hustru, deres to døtre og tre tjenestefolk. Desuden boede også en anden familie bestående af oberstløjtnant Johan Frederik Arnoldus von Leth (1800-1872) og hans hustru, deres seks døtre og to tjenestepiger.

Preis døde i 1868, men hans enke beholdte gården på Fredens Torv 8. I 1870 boede hun selv på forhusets 2. sal sammen med sine yngste børn og lejede resten af gården ud til fem andre familier, hvoraf tre af husfædrene var købmænd, en var læge og den sidste var vognmand. Udlejningen gav formodentlig enkefru Preis en fornuftig indtægt.

Postgaarden

I september 1873 solgte enkefru Preis Fredens Torv 8 til postmester Johan Ludvig Federspiel (1821-1912), og efter nogle måneders forberedelse, flyttede Aarhus Postcontoir ind i ejendommens stueetage, hvor det åbnede onsdag morgen d. 22. april 1874. Udover at indrette posthus i stueetagen anlagde Federspiel også en telegrafstation på første sal.

Aarhus' tidligere postgård havde ligget i Mejlgade 8, og ifølge en senere artikel i Aarhus Stiftstidende var det "til Bedrøvelse for mange [at Postgaarden] flyttedes fra Byens Midtpunkt til Fredens Torv". Alligevel voksede postvæsnet i takt med den hastige udvikling, der foregik i Aarhus i anden halvdel af 1800-tallet, og virksomheden kom med tiden til at brede sig over både forhuset, baghuset og sidehuset på adressen. Der blev endda installeret elevator i forhuset.

På grund af ejendommens posthusfunktion fik bygningen navnet Postgaarden, som i dag kan ses skrevet på facaden. At bygningen var hovedsæde for postvæsnet kan også ses i beboerne på adressen. I 1880 boede der 24 personer fordelt på fire husstande i Fredens Torv 8, og mindst syv af dem havde erhverv knyttet til posthuset.

Fredens Torv 8 ifølge folketællingen fra 1880
Husstand Navn Alder Status Erhverv Fødested
Forhuset Stuen Erik Christiansen 44 Gift Husfader, Postkontrolant Fruering pr. Skanderborg
Forhuset Stuen Ane Jensine Christiansen Født Sørensen 49 Gift Hans Kone Holm, Harlev Sogn, Aarhus Amt
Forhuset Stuen Ane Christine Erikine Christiansen 12 Ugift Deres Barn Aarhus
Forhuset Stuen Ernst Siguard Christiansen 4 Ugift Deres Barn Aarhus
Forhuset Stuen Jens Petersen Skipper 26 Ugift Postillon Vrinders, Roelse Sogn, Randers Amt
Forhuset Stuen Rasmus Nielsen 22 Ugift Postbud Vrinders, Roelse Sogn, Randers Amt
Forhuset Stuen Hans Christian Ankjær Severinsen 24 Ugift Postasstistent Rosenby pr Hjørring
1. Sal Georg Frederik Gaarmann 53 Gift Husfader, Handelsreisende Aarhus
1. Sal Lauretta Ursaline Cathrine Gaarmann Født Thygesen 55 Gift Hans Kone Fredericia
1. Sal Sophus Georg Theodor Gaarmann 26 Ugift Deres Søn, Kjøbmand Skanderborg
1. Sal Ane Christine Sørensen 29 Ugift Tjenestepige Fiirgaarden pr Skanderborg
2. Sal Johan Ludvig Federspiel (1821-1912) 58 Enkemand Husfader, Kammerraad og Postmester Frederiksborg
2. Sal Juliane Marie Federspiel 60 Ugift Hans Søster Roeskilde
2. Sal Johannes Anton Harald Federspiel 21 Ugift Søn, Handelscommis Hamburg
2. Sal Carl Valdemar Federspiel 19 Ugift Søn, Postassistent Hamburg
2. Sal Marie Dorethea Catharina Federspiel 18 Ugift Datter Hamburg
2. Sal Elise Charlotte Amalie Lund 27 Ugift Tjenestepige Aarhus
2. Sal Karen Stine Larsen 20 Ugift Tjenestepige Tostenæs paa Møen
2. Sal Marius Theodor Knudsen 23 Ugift Toldfuldmægtig Alling Sogn, Skanderborg
Sidehuset Stuen Peter Frederiksen 37 Gift Husfader, Vognmand Langballe, Maarslet Sogn, Aarhus
Sidehuset Stuen Else Frederiksen Født Christensen 32 Gift Hans Kone Humlum pr Struer
Sidehuset Stuen Steffen Christian Frederiksen 3 Ugift Søn Aarhus
Sidehuset Stuen Christina Marie Frederiksen 1 Ugift Datter Aarhus
Sidehuset Stuen Søren Jensen 19 Ugift Billedskjærer Malling Sogn, Aarhus
Sidehuset Stuen Albert Nielsen 35 Gift Postbefordre Galten pr Aarhus


Post- og Telegrafvæsnet foran Postgaarden i Fredens Torv 8. Siddende i midten er postmester J.L. Federspiel. Ukendt fotograf, ca. 1904, Den Gamle By

Det var de samme fire familier, man kunne finde på adressen i 1890, dog var nogle af børnene flyttet hjemmefra i mellemtiden, og de logerende uden for familierne var blevet skiftet ud.

En af dem, der boede længe på adressen, var postkontrollant og postbud Erik Christiansen. Han havde arbejdet ved postvæsnet i Aarhus hele sit voksne liv, og startede mens posthuset lå i Rosensgade 30. Her var Christiansen én ud af en arbejdsstyrke på i alt syv mand, der sammen udgjorde hele det aarhusianske postvæsen, og han blev byens allerførste pakkepostbud. Da posthuset flyttede til Mejlgade 8 i 1865, fulgte Christiansen med og boede der senest fra 1870. Her kom han til at bo side om side med Federspiel, indtil de begge flyttede med posthuset til Fredens Torv 8.

Posthuset blev liggende i Fredens Torv 8 frem til den 17. januar 1905, hvor det blev flyttet til den nye post- og telegrafbygning i Kannikegade 16. Federspiel beholdte dog ejendommen og blev boende der som privat person frem til september 1912, hvor han solgte den til vognmand Laurids Gottlieb Glass. Kun få måneder senere døde Federspiel d. 22. december 1912.

Vognmandsforretning og købmand

Efter Fredens Torv 8 mistede sin funktion som postgård, flyttede posthuspersonalet - på nær Federspiel og to postkuske, der boede i sidebygningen - fra adressen, og i stedet flyttede pensionatvært Mogens Jensen ind med sin hustru og datter. Han omdannede derpå hele 1. sal til et pensionat, der efter alt at dømme havde plads til 6-8 logerende ad gangen. Desuden åbnede virksomheden Dansk Cycle-Forsendelse, der var ejet af Thorvald Lippert, i kælder- eller stueetagen, der hurtigt var blevet omdannet til forretningslokaler. Inden 1911 blev sidebygningen ligeledes lavet om til en almindelig vognmandsforretning ejet af Niels Jensen Laier.

Det var formodentligt i Laiers lokaler, at Laurids Gottlieb Glass placerede sin vognmandsforretning, da han købte og overtog Fredens Torv 8 i 1912. Allerede i januar 1917 solgte han ejendommen til grosserer Svend Aage Ollendorff, og efter dennes død, blev Fredens Torv 8 overtaget af købmand Cornelius Hansen i 1919. Han ejede firmaet N. Holst & Co., som var blevet grundlagt af Niels Holst på Fredens Torv 8 mellem 1906 og 1910. Cornelius Hansen var trådt ind i firmaet i 1908 og overtog det fuldstændig i 1914.

I starten af 1940'erne blev bygningen overtaget af Danske Købmænds Handels A/S, der var et handels- og grossistfirma med varefordeling i Jylland. De udvidede porten til baggården ved en ombygning med hjælp fra arkitekterne R. Frimodt Clausen og E. Høvring Nielsen. I 1966-1967 gennemgik bygningen igen en større ombygning tegnet af arkitekt J. Absalonsen og foretaget af bygherrerne murermester Rasmussen og firmaet Sinding & Knudsen.

Se også

Fredens Torv 8 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Se arkivalier omhandlende Fredens Torv 8 på AarhusArkivet

Litteratur og kilder