Badstuegade

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Marcus Bechs gård i Badstuegade. Gården blev revet ned i 1915 til fordel for Borgporten-byggeriet.

Badstuegade er en af Aarhus' ældste gader og ligger i Latinerkvarteret. Den ligger mellem Store Torv og Klostergade, kun afbrudt af Rosensgade og Pustervig Torv, og efter Klostergade fortsætter vejforløbet som Borggade. Navnet har gaden haft siden 1400-tallet.

I senmiddelalderen har der været en eller flere badstuer i gaden, og deraf navnet. En badstue kunne være en brandfarlig indretning og blev derfor placeret, hvor der var vand til en evt. brandslukning, og det var der i den udenforliggende voldgrav. Badstuen blev benyttet af kong Hans i 1487, da det af hans regnskabsbøger fremgår, at han betalte '28 skilling for det tyske øl, der var uddrukken i badstuen i Aars, da kongen badede der'. Badestuerne blev nedlagt i 1500-tallet, fordi myndighederne anså dem for arnesteder for kønssygdomme.

Da gaden blev anlagt i 1400-tallet, løb den på ydersiden af vikingebyens fæstningsvold og har øjensynligt været ganske smal, da den blev benævnt Badstuestræde. Den store købmandsgård fra 1593 i renæssancebindingsværk, der lå ved Borgporten, blev nedtaget i 1915 og senere genopført i Den Gamle By. I stedet byggede man her i 1915-1916 byens første indkøbscenter med otte butikker på hver side af den overdækkede arkade.

Adresser på Badstuegade

Badstuegade på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Badstuegade

Litteratur og kilder

  • Den indre by Århus. Registrering af bevaringsværdige bygninger og miljøer. Århus kommune. Magistratens 2.afdeling. Århus (kommune). Udvalget for bygnings- og miljøbevaring
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018