Østbanetorvet

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Østbanetorvet omkring 1906

Østbanetorvet ligger i Nørre Stenbro-kvarteret ved Østbanegården, som torvet er opkaldt efter. Kystvejen, Skovvejen, Knudrisgade og Østboulevarden mødes på Østbanetorvet.

Navnet henviser til stationen neden for torvet mod havnen, den gamle Østbanegård, der blev opført i 1877. Torvet blev anlagt i 1890-1891 og navngivet i 1891. Fra midten af 1890’erne blev torvet omkranset af 4½-etagers bygninger. På midterrabattens østlige ende står statuen af redaktør Peter Sabroe (1867-1913).

Sporvogne

Fra 1896-1904 endestation for J. C. Dyhrs Aarhus Omnibus-Selskab. Det var en form for hestetrukken sporvogn. I 1904 overtog Aarhus elektriske Sporvejsselskab linjen som blev forlænget til hjørnet af Trøjborgvej og Tordenskjoldsgade.

Østbanetorvet set fra Østbanegården

Sporvognene kom til torvet så passagerne havde mulighed for at tage toget videre derfra.

Statue på Østbanetorvet

I 1973 blev en statue af politikeren Peter Sabroe placeret på Østbanetorvet, som også har en gade opkaldt efter sig i nærheden. Statuen er udført af Elias Rasmussen Ølsgaard (1873-1964). Den blev oprindeligt placeret på Park Alle. Derefter blev den flyttet til Vennelyst Parken og senere til Nørreport. Derudover har torvet en række bænke og træer. Dette blev opført i 1970'erne.

Østbanetorvet på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Østbanetorvet

Henvisninger

  • Kommuneatlas om Østbanetorvet
  • Preben Rasmussens samling
  • Wikipedia-artikel om Østbanetorvet
  • Viggo Jonasen ”Østbanegården i Århus – tilblivelse, funktion og bevaring” udgivet af Forlaget Saxo og Århus Byhistoriske Fond i 2014.
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018