Park Allé

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Park Alle)
Park Allé anlægges 1923. Til venstre Søndre Kirkegård, til højre Katolsk kirke i Ryesgade
Park Allé færdigbygget 1935. Kirkegården i venstre side, rådhuset er endnu ikke bygget.

Park Allé går mellem Rådhuspladsen og Banegårdspladsen.

Det lille vejstykke fra Johannes Bjergs Gade til Banegårdspladsen hed oprindeligt også Park Allé, men blev senere en del af Banegårdspladsen. Eksempelvis blev Park Allé 17 til Banegårdspladsen 12 (Hotel Ritz)

Park Allés navn stammer fra, at der hvor Aarhus Rådhus og Rådhusparken ligger i dag, tidligere lå Søndre Kirkegård. Kirkegården blev nedlagt i 1926 og tanken var at omdanne området til en park. Den gade man ville opføre langs den tiltænke park, skulle derfor hedde Park Allé. Navnet blev vedtaget af Aarhus Byråd i 1925. Dette ændrede sig dog lidt da rådhuset blev bygget, men der blev dog også en park på grunden – Rådhusparken.

Banegårdspladsen og konkurrencen

I 1920 udskrev Aarhus Byråd en arkitektkonkurrence om, hvordan området Park Alllé, Banegården og Banegårdspladsen skulle se ud. Konkurrencen blev vundet af arkitekt Axel Johannes Høeg-Hansen (1877-1947) og stadsingeniør Oscar Jørgensen.

Park Allé blev anlagt i årene efter 1921, som første del i Høgh-Hansen og Jørgensens plan for området. De gule beboelsesejendomme langs Park Allés østlige side blev bygget kort tid efter. Den første bygning, hjørneejendommen mod Sønder Allé, stod færdig i 1925, og i 1932 var hele rækken færdig.

Rådhuset

Den mest markante bygning på Park Allé er Aarhus Rådhus, som blev opført mellem 1938 og 1941. Rådhuset er tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller. De to vandt den arkitektkonkurrence, som byrådet havde udstedt i 1937 om Aarhus nye rådhus.

Agnete og Havmanden

Agnete og Havmanden er en springvand, som ligger ved Park Allé. Springvandet er lavet af billedhuggeren Johannes Clausen Bjerg (1886-1955) og blev påbegyndt i 1937. Springvandet blev færdigt i 1940, men blev først indviet i 1941. Grunden til den forsinkede indvielse var at springvandet oprindelig skulle have stået ved Badeanstalten Spanien. Denne plan blev dog ændret og springvandet kom til at stå ved det nye rådhus, hvor det blev indviet i 1941.

Fotograf, skopudser og juletræer

I Park Allé var der i 1950'erne fast en kanonfotograf ved Agnete og Havmanden om sommeren. Her kunne familie, børn og turister blive fotograferet med skulpturen og rådhuset som baggrund. Efter fotograferingen skulle man lige vente lidt, men billederne blev fremkaldt fra negativerne.

Hvis herrerne skulle soigneres, kunne de fra samme sted få pudset deres sko hos skopudseren, som havde et lille træhus stående på pladsen henne ved trapperne op til rådhusparken.

Om vinteren var der i mange år salg af juletræer fra pladsen omkring Agnete og Havmanden.

Ejendomme

Virksomheder i nogle ejendomme gennem årene.

Park Allé på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Park Allé

Kilde