Agnete og Havmanden

Fra AarhusWiki
Agnete og Havmanden. Foto 1950

Agnethe og Havmanden i Park Allé er en bronzeskulptur placeret i et firkantet springvandsbassin, udført af billedhuggeren Johannes Clausen Bjerg (1886-1955) (1855-1955). Det var en gave til Aarhus by fra Carlsbergfondet og Aarhus Belysningsvæsen. Bjerg påbegyndte arbejdet i 1937 og var færdig med skulpturen i 1940.

Planen var at den skulle stå ved Svømmehallen, men i stedet blev den placeret på pladsen syd for det nyopførte rådhus ved Park Allé, hvor den blev afsløret d. 1. juli 1941. I 1955 gennemgik den sin første større renovering og igen i 1993 svandt den til København for at blive frisket op.

Johannes C. Bjerg proportionerede i sine skulpturer den menneskelige krop på en måde som gav dem et kraftfuldt og lidt overdimensioneret udtryk. Det gav skikkelserne et drama og bevægelighed, hvilket hos hans Agnethe og Havmanden yderligere forstærkes af springvandet.

Agnethe og Havmanden er en levende del af det aarhusianske bybillede, og er ofte på forskellige måder inddraget i byens officielle kulturbegivenheder. Også den mere folkelige kultur har jævnligt haft Agnethe og Havmanden som omdrejningspunkt; traditionelt fester og bader byens nybagte studenter og andre friske (eller fulde) aarhusianere i bassinet om sommeren – ofte tilsat store mængder af boblende skumbad.

Motiv fra folkevise

Motivet er hentet fra den kendte folkevise, der fortæller om Agnete, der forelsker sig i en havmand. Af ham bliver hun draget med ned på havets bund, hvor hun lever med ham og føder deres fælles børn, inden hun forlader dem for at komme tilbage til livet på landjorden. Mange digtere, deriblandt Oehlenschläger og H.C. Andersen har digtet værker over Agnete og Havmanden.

Johannes C. Bjerg er desuden kunstneren bag bronzeskulpturen Uffe hin Spage i Vennelystparken, Elskovskampen i Mølleparken, Den Svangre i Rådhusparken og Danaide i Mindeparken.

Litteratur og kilder

Eksterne Links

Noter

Koordinater <mapframe text="" width=350 height=200 zoom=15 latitude=56.152935 longitude=10.204262> {

 "type": "Feature",
 "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [10.204262, 56.152935] },
 "properties": {
   "marker-symbol": "marker",
   "marker-size": "medium",
   "marker-color": "0050d0"
 }

} </mapframe>