Uffe hin Spage

Fra AarhusWiki
Foto: Stadsingeniørens Kontor, 1943, Aarhus Kommune, Aarhus Stadsarkiv.

Den 2 meter høje bronzestatue Uffe hin Spage (1923) er fremstillet af kunstneren Johannes Clausen Bjerg (1886-1955). Den blev skænket til Aarhus af direktør Schnedler-Petersen og opstillet som nr. to i rækken af de seks statuer, der prydede facaden til Århus Idrætspark.

Da Idrætsparken under besættelsen i 1943 blev udsat for en sabotagebrand, fjernedes alle statuerne. Uffe hin Spage blev 5 år senere, i 1948, opsat i Vennelystparken, hvor han - i lighed med mange andre kunstværker, der pryder Aarhus, i årenes løb har været udsat for en del vandalisme.

Uffe hin Spage er en sagnhelt fra. bl.a. Saxos Danmarkskrønike. Som navnet antyder var han en temmelig dorsk og passiv yngling, der som søn af Kong Vermund hin Vise vågnede op til dåd, da hans gamle og blinde far og hans fædreland truedes af sakserne (tyskerne). Han kæmpede og sejrede og har siden symboliseret nationalt dansk heltemod på linje med Holger Danske.

Johannes C. Bjerg er desuden kunstneren bag bronzeskulpturen Agnete og Havmanden ved Park Allé, Elskovskampen i Mølleparken, Den Svangre i Rådhusparken og Danaide i Mindeparken.

Litteratur og kilder

Eksterne Links

Johannes Bjerg på Gyldendals Den Store Danske