Elskovskampen

Fra AarhusWiki
Johannes Bjergs 'Elskovskampen'.
Stadsgartner L. Sandberg og billedhugger Johannes Bjerg i Mølleparken ved afsløringen af amorinerne omkring Elskovskampen.
Johannes Bjergs 'Elskovskampen' med amoriner.

Johannes Clausen Bjerg (1886-1955)s skulptur Elskovskampen blev udført i bronze i 1922 til pladsen foran Statens Museum for Kunst i København. Da man var i gang med at opføre Hovedbiblioteket i Mølleparken i Aarhus, tilbød Ny Carlsbergfonden at skænke byen en afstøbning af den 156 cm høje fontænefigur af bronze til opstilling i et bassin foran det nye bibliotek.

I 1933 tilføjedes seks amoriner til at omkranse den sokkel, som det elskende og kæmpende par stod på i bassinet. Amorinerne var ligeledes skabt af Johannes C. Bjerg. Da man renoverede skulptur og springvand i 1990-91 fjernede man amorinerne og bassinet, og amorinerne har siden 1994 stået forskellige steder i Tivoli Friheden.

Senest er Elskovskampen flyttet op ved siden af trappen der går fra parken til p-pladsen foran biblioteket, hvor parret nu lever en knap så central tilværelse.

Johannes C. Bjerg er desuden kunstneren bag bronzeskulpturen Agnete og Havmanden ved Park Allé, Uffe hin Spage i Vennelystparken, Den Svangre i Rådhusparken og Danaide i Mindeparken.

Litteratur og kilder

Eksterne Links

Johannes Bjerg på Gyldendals Den Store Danske