Peter Sabroes statue

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Sabroes statue)
Indlæser kort...
Statuen af Peter Sabroe på sin oprindelige placering ved hjørnet af Park Allé og Sønder Allé - i dag findes statuen på Østbanetorvet. Fotograf: Edvard Monsrud, 1924, Aarhus Kommunes Biblioteker, Lokalhistorisk Samling.

Peter Sabroes statue blev udført af Elias Rasmussen Ølsgaard (1873-1964) og afsløret den 26. juli 1924. Den forestiller politikeren Peter Sabroe, som var en markant skikkelse både i Aarhus og landspolitisk.

Den blev opført, efter Aarhus Byråd udskrev en konkurrence om et mindesmærke til Peter Sabroe. Det var på forhånd bestemt, at mindesmærket skulle forestille Sabroe, der går med en lille pige i hånden. Elias Ølsgaard, som havde lavet flere værker i byen, vandt konkurrencen. Han havde også udsmykket Sabroes gravsten.

Statuens placering

Peter Sabroes statue har stået flere steder i Aarhus. Oprindeligt blev den opført ved Park Allé, men måtte flyttes til Vennelystparkens hovedindgang ved Nørre Allé, da det nye rådhus skulle opføres. Den lille plads ved Vennelystparken, som statuen kom til at stå ved, blev i 1939 opkaldt efter Sabroe og fik navnet Sabroes Plads. Pladsen måtte dog lade livet til fordel for Nørreports udvidelse i 1973, og statuen blev flyttet til Østbanetorvet, hvor den står i dag. Det er tæt på Peter Sabroes GadeTrøjborg, hvilket er meget passende. Det er også tæt på Peter Sabroes grav, som befinder sig på Nordre Kirkegård.

Litteratur og kilder