Østboulevarden

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...


Østboulevarden set fra Knudrisbakken mod Aarhus Kommunehospital. Hammerschmidt Foto (1892-1987), Aarhus Stadsarkiv, 1893 ~ 1895

Østboulevarden ligger i Nørre Stenbro-kvarteret. Gaden går fra Østbanetorvet til Kirkegårdsvej. Nordsiden grænser op til Nordre Kirkegård. Den blev navngivet i 1892.

Østboulevarden blev anlagt fra midt i 1870'erne til 1892, og var en del af en mindre ringgade, der førte fra Østbanetorvet op forbi den nye Nordre Kirkegård, over Kirkegårdsvej og Randersvej og videre oven om Vennelyst til Høegh-Guldbergs Gade.

Strækningen fra Østbanetorvet til Kirkegårdsvej fik navnet Østboulevarden. Det videre gadeforløb fik navnene Sygehusboulevard (senere Nørre Boulevard) og Vennelyst Boulevard.

I forbindelse med anlægget af Østboulevarden blev den sydligste del af Knudrisbakken fjernet. Store mængder af jord blev gravet bort ikke alene fra vejanlægget, men også fra arealet syd herfor. Jorden blev bl.a. anvendt til opfyldning ved udvidelse af havneanlægget.

Bebyggelsen

Østboulevardens bebyggelse ligger langs den sydvestlige side og består overvejende af 3½-4½ etages beboelsesejendomme opført i perioden 1895-1915 som brydes af to erhvervsorienterede, nyere bygninger i 1 etage opført i henholdsvis 1941 og 1953.

Beboelsesejendommene på strækningen nærmest Østbanetorvet er opført af forskellige håndværksmestre med en del facadedetaljer. Bebyggelsen på den øverste strækning nærmest Kirkegårdsvej er opført af Arbejdernes Byggeforening.

Gadebilledet præges af de små forhaver, samt flere oprindelige lave medejernsrækværker.

Østboulevarden på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Østboulevarden

Kilder

  • Århus Kommune: Kommuneatlas, Registrant gader, 1997/2004