Tiden, Byen og Manden
Tiden, Byen og Manden er en bronzeskulptur, der forestiller Aarhus' tidligere borgmester fra 1958 til 1971, Bernhardt Jensen. Jensen, der blev kendt som den cyklende borgmester, fordi han afskaffede borgmesterbilen og altid cyklede til sine destinationer, er i skulpturen afbilledet med sin cykel ved sin siden. Cyklens hjul ligner ure, hvor stellet fungerer som visere. De peger i hver sin retning og får en til at tænke på fortid og fremtid.
Tiden, Byen og Manden er udført af kunstner Jan Balling. Skulpturen blev afsløret 13. april 2010, hvor Bernhardt Jensen ville have fyldt 100 år. Mange mødte op til afsløringen af skulpturen, hvor Henrik Fode fra Aarhus Byhistoriske Fond, daværende borgmester Nicolai Wammen, der også fik æren af at afsløre skulpturen, og ikke mindst kunstneren Jan Balling holdte taler. Sidstnævnte fortalte: "Det er ikke et fysisk portræt af Bernhardt Jensen, men en skulptur om Bernhardt Jensen, om myten, der gør det personlige alment." (Århus Stiftstidende 14. april 2010, s. 15).
Startskuddet til skulpturen blev taget tilbage i 2006, hvor Bernhardt Jensen blev udpeget som "alle tiders aarhusianer" af et panel i JP Aarhus. Derefter startede en bredt sammensat gruppe, Bernhardt Jensen Komiteen, på at skaffe finansiering til at hædre ham med en skulptur. Bernhardt Jensen Komiteen bestod af leder af Aarhus Byhistoriske Fond Henrik Fode (formand), fhv. direktør for Hustømrerne A/S Jørgen Hansen, områdedirektør i Nordea Heine Bach, redaktør på JP Aarhus Jens Kaiser, daværende borgmester Nicolai Wammen, rådmændene Louise Gade og Peter Thyssen samt formand for LO Aarhus og byrådsmedlem Hans Halvorsen. Skulpturen har kostet 1,2 millioner kr., der var finansieret af virksomheder og private. Blandt bidragyderne til skulpturen kan nævnes Brødrene Kiers fond og den aarhusianske fagbevægelse.
Skulpturen er placeret, hvor Frederiksgade møder Åboulevarden på den sydlige siden af Aarhus Å og Frederiksbroen. Netop på dette sted skulle have været anlagt en firesporet vej med navnet, Ny Hovedgade, der skulle skabe bedre trafikale vilkår gennem Aarhus midtby. Planen var, at Ny Hovedgade skulle starte ved Rådhuset og ende ved Nørreport og på sin vej skære tværs igennem den historiske bykerne. Særligt hårdt ville det gå ud over Latinerkvarteret.
Bernhardt Jensen var som en del af Aarhus Byråd oprindeligt med til at vedtage Ny Hovedgade-planen i 1954. På grund af manglende økonomi blev projektet dog udskudt, og Jensen blev senere modstander af det. Som borgmester fik han i årene 1962-64 nedsat et fagudvalg til at kortlægge byens kulturarvsværdier, blandt andet for at belyse, hvad der ville gå tabt ved anlæggelsen af Ny Hovedgade. I 1866 var han alligevel den eneste i byrådet, der stemte imod, at projektet stadig skulle gennemføres, og han var dermed ene mand om at standse det. Med tiden vandt han dog tilslutning i byrådet, der til sidst skrev Ny Hovedgade ud af planlægningen for den indre by. Således var Bernhardt Jensen medvirkende til, at den historiske bykerne blev bevaret.
I bogen, "Bernhardt Jensen - alle tiders århusianer", beskriver Jan Balling skulpturen således: "Skulpturen er en hyldest til Bernhardt Jensen og til byen han var med til at forme, men den er især en hyldest til det talent, hvormed han gjorde det. Har denne historie en morale må den være: Hvad tiden dikterer som fremskridt er ikke altid et skridt fremad. Vigtigst er, at vi former tiden med talent."
Litteratur og kilder
- Jan Ballings hjemmeside: http://janballing.net/projekter-2/tiden-byen-og-manden/
- Fode, Henrik & Kaiser, Jens. "Bernhardt Jensen – alle tiders århusianer". 2010. Århus Byhistoriske Fond.
- Århus Stiftstidende 14. april 2010, s. 14-15.
- Willumsen, Søren. "»Den cyklende borgmester« får statue" i: Århus Stiftstidende. 23. marts 2009.
- Grønwald, Henrik. "JP: Forslag: Statue af Bernhardt Jensen" i: Jyllands-Posten.
- Kaiser, Jens. "Statue på vej af alle tiders århusianer" i: Jyllands-Posten. 3. februar 2007.
- Jacobsen, Erling Vester. "Alle tiders århusianer" i: Jyllands-Posten. 14. april 2010.