Parkunderholdning

Fra AarhusWiki
Folkedans til Parkunderholdning i Botanisk Have i 1964

Fra 1948 og et halvt århundrede frem kunne der i sommerferien opleves folkelig underholdning i Botanisk Have. Det var da Parkunderholdning, hver onsdag kunne fylde friluftsscenen i Botanisk Have op med begejstrede aarhusianere og sommerferiegæster.

Svensk underholdningsmodel

Ideen til Parkunderholdning kom fra Sverige, hvor man afholdt lignende gratis arrangementer til fordel for de mange mennesker, der ikke havde mulighed for at tilbringe den lange sommerferie uden for byen. I 1948 blev den svenske model for første gang afprøvet i Aarhus, som var den første ikke-hovedstad i norden til at afprøve parkunderholdnings-idéen. Parkunderholdning var et tiltrængt underholdningsbidrag til aarhusianernes sommerferie, og i løbet af de 15 første sæsoner blev der afviklet 126 eftermiddags- og 155 aftenunderholdninger med omkring 1.347.000 tilskuere i alt.

Sommersæsonens første parkunderholdning fandt sted ved friluftsscenen i Botanisk Have på Sankt Hans aften. Herefter kunne man resten af skolernes sommerferie, hver onsdag blive underholdt i Botanisk Have. Udover Botanisk Have holdt Aarhus Kommune også lignende arrangementer sommeren over i eksempelvis Universitetsparken, Friheden, Vennelyst, Skanseanlægget, Rådhushallen, Stadionhallerne og sågar i Domkirken.

For de store og de små

Parkunderholdning bestod af en eftermiddags- og en aftensektion. Eftermiddagsprogrammerne var henvendt til børn og var både lærerige og underholdende for de små. Til gengæld var børnelarm ikke velkomment til aftensarrangementer, hvor man kunne læse i de uddelte programmer, som her fra programmet i 1957, at ”det henstilles til børnene, at de er rolige og ikke ved leg eller på anden måde virker forstyrrende på arrangementerne.” Ligeledes blev tilskuerne til arrangementerne i programmet opfordret til ”at bidrage til opretholdelse af god orden og velanstændighed.” Efter den programlagte aftenunderholdning var slut, var der på nogle aftener planlagt dans indtil kl. 23.30 på den runde Poppelplads ved Peter Holms Vej.

Programforsider til Parkunderholdning. Til venstre er det forsiden til Parkunderholdning Sankt Hans aften 1949. Til højre er det forsiden til Aarhus Kommunes program for koncerter og parkunderholdning i 1957.

Til Parkunderholdning kunne man opleve et helt potpourri af folkelig underholdning. Der var naturligvis alle mulige former for sang- og musikoptrædener, men der kunne også opleves skuespil, førstehjælpsundervisning, rideopvisninger, bugtalere, spejderdemonstrationer, akrobater og sportsopvisninger. Eksempelvis bestod aftenprogrammet 28. juni 1950 blandt andet af gymnastik med Aarhus 1900’s dame elitehold, opvisningsboksekamp fra F.A.K, vægtløftning ved A.A.K. og behændighedsøvelser af Aarhus 1900 og A.G.F.

Af navne, som har optrådt til Parkunderholdning gennem tiderne, kan eksempelvis nævnes Bjørn Tidman, Bamses Venner, Grethe Sønck, Richard Ragnvald, Keld og Hilda, Discofil, Muddi og Salamidrengene, Troels Trier, Master Fatman, Asbjørn Riis og Karl Stegger.

Sommersjov og Spilopper

Op gennem 1990’erne var det musikeren og entertaineren John Nørgaard, som var konferencier for arrangementet, mens det faste parkorkester Jørn O’s orkester spillede. Tidligere var det Stadsgartnerens Kontor, som stod for afholdelsen af Parkunderholdning, men i 1995 overtog det nyoprettede Kulturhus Aarhus arrangementet, som nu kaldtes Sommersjov. I 1997 kunne arrangementet fejre sit 50 års jubilæum, men blot to år senere blev Sommersjov taget af plakaten på grund af dårlige økonomi.

Selv om det kun er kort tid siden at Parkunderholdning blev lagt i graven, er det allerede forsøgt genoplivet i forskellige former. I 2001 kunne man for første gang opleve Spilopper i Botanisk Have. Spilopper var et børnearrangement, som strakte sig over fire onsdage i skolernes sommerferie. Derudover er der siden Parkunderholdnings sidste optræden i 1999, blevet afholdt forskellige endagsarrangementer, som eksempelvis i 2008, da den dengang kun 23-årige Steffen Pedersen, en onsdag eftermiddag genoplivede traditionen til glæde for byens mange børn.

Parkunderholdning på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?events=124097

Litteratur og kilder

  • Stadsgartnerens Kontors arkiv, Erhvervsarkivet
  • Århus Stiftstidende 02.07.2008
  • Tillæg til Århus Byråds Forhandlinger 1.april 1948-31.marts 1949 s.820-21