Lisbjerg Andelsmejeri

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Lisbjerg Andelsmejeri. 1956.
Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kgl. Bibliotek.

Lisbjerg Andelsmejeri var et mejeri beliggende på hjørnet af Randersvej og Forten i Lisbjerg. Mejeriets virke strakte sig fra 8. juni 1887 til 30. september 1963, hvorefter mejeriet fusionerede med Mejeriet Vesterbro.

Som andelsmejeri arbejdedes der ud fra andelstanken, om at man skulle være andelshaver for at kunne levere mælk til mejeriet, og at man ud fra en kontrakt forpligtede sig til levering. Desuden lod man som andelshaver sin mælk underkaste løbende kontrol og var indforstået med at overskuddet blev delt i forhold til leveret mælkemængde.

Blot 5 år efter det første danske andelsmejeri blev bygget stod der også et mejeri klart i Lisbjerg. Der opstod en ring af andelsmejerier rundt om Aarhus, med mejerier i Hjortshøj, Lystrup, Lisbjerg, Søften, Mundelstrup og Tranbjerg.

I Lisbjerg blev flere landmænd enige om at stifte et interessantselskab den 11. januar 1887 med henblik på at oprette og opføre et andelsmejeri. De mange landmænd kom fra byerne Lisbjerg, Lisbjerg-Terp, Kasted, Elev og Ølsted. 6 mælkevogne blev købt efter tilbud af smed Martinus Jespersen fra Terp og karetmager Ratcke fra Trige. 220 kroner stykket til levering senest 25. maj 1887.

Til opførelsen af selve Lisbjerg Mejeri blev der antaget tilbud fra murer Jørgen Jensen fra Lisbjerg og tømrer Jacob Jensen, også Lisbjerg. For en pris af 9.925 kr. blev bygningen opført med skiffer tag, og var klar til produktion allerede 8. juni 1887. De første 20 år koncentrerede Lisbjerg Andelsmejeri sig om at producere smør og lidt ost om sommeren.

Lisbjerg Andelsmejeri fik ny mejeribestyrer i august 1929 hvor A. Busk blev ansat efter en afstemning på en ekstraordinær generalforsamling. Denne post bestred han indtil januar 1936 hvor han drog videre til det store bymejeri Mejeriet Vesterbro, hvor han tiltrådte som direktør. Ind trådte i stedet fra 14. februar 1936 Aksel E. Knudsen, der tidligere havde været første mejerist på Lisbjerg Andelsmejeri. Den nye mejeribestyrer kunne være med til at fejre andelsmejeriets 50-års jubilæum i 1937, der blev fejret ved en større banket i det store festlokale i Østergades Hotel.

I 1934, under A. Busks ledelse, sendtes en større ombygning af Lisbjerg Andelsmejeri i offentligt udbud ved licitation. Det betød at virksomheder havde mulighed for at byde ind på det omfattende arbejde, herunder murerarbejdet, jernbetonarbejdet, tømrerarbejdet, snedkerarbejdet, blikkenslagerarbejdet, malerarbejdet og arbejdet med elektriske installationer.

Ved sammenslutningen med Mejeriet Vesterbro i 1963, blev den nye mejeri-koncentration landets største uden for København. Det nye mejeri skulle forsyne Aarhus med 22 mio. liter mælk om året. Efter overtagelsen besluttede andelshaverne i Lisbjerg Andelsmejeri at vælge Gunnar Ovesen fra Lisbjerg, Tage Rasmussen fra Grundfør og Henning Iversen fra Trige til at indtræde i Mejeriet Vesterbros nye bestyrelse.

Den første bestyrelse i Lisbjerg Andelsmejeri

  • Peder Pedersen, Lisbjerg (formand).
  • Peder Nielsen, Terp
  • Rasmus Nielsen, Elev
  • Søren Rasmussen, Ølsted
  • Niels Poulsen, Kasted

Lisbjerg Andelsmejeri på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?organisations=157744

Litteratur og kilder

  • Østjysk Hjemstavn. Årg. 52. 1987. Lisbjerg Mejeri. P. Holm Jensen. 72-87.
  • Aarhus Stiftstidende. Nyt stor-mejeri dannes i Aarhus. 07-06-1963.
  • Jyllands-Posten. Licitation. 07-06-1934.
  • Jyllands-Posten. Officielt. 14-12-1963.